eur:
392.82
usd:
366.21
bux:
66887.49
2024. április 25. csütörtök Márk
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontján 2021. július 13-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Hat tévhit a koronavírus elleni oltásról, amelyet el kellene már felejteni

Ha csak azért nem oltatta be magát eddig valamelyik koronavírus elleni vakcinával, mert a cikkünkben olvasható okok valamelyike aggasztotta, jó hírünk van: ez mind csak tévhit. Az oltások biztonságosak és hatékonyak, mint az a tudományos tényeken alapuló cáfolatokból is kiderül.

A tévhitek terjedése komoly gátja lehet az oltás felvételének, a közösségi médiában ugyanakkor könnyűszerrel terjednek olyan dezinformációk, amelyek elvehetik az emberek kedvét attól, hogy felvegyék a vakcinát.

A MedicalXpress online egészségügyi szaklap több tévhitet cáfol összeállításában, amely bárkit megnyugtathat afelől, hogy érdemes és fontos is oltatni.

Nem okoz terméketlenséget

Tavaly decemberben kezdett el terjedni az a rémhír, hogy terméketlenné teszi a nőket a vakcina: Wolfgang Wodarg, a Pfizer korábbi allergiával és légzőszervi terápiákkal foglalkozó kutatója és Michael Yeadon pulmonológus állította, hogy a koronavírus tüskefehérjéje megegyezik azzal a fehérjével, amely a terhesség alatt a méhlepény növekedéséért és rögzüléséért felelős. Amiatt aggódtak, hogy a szervezet majd megtámadja az utóbbi proteint is az oltás hatására. Mindez téves, mivel

a placenta proteinje eltér a koronavírus tüskefehérjéjétől,

ráadásul már a Pfizer oltásának klinikai kísérletei során volt 23 olyan nő, aki a vakcina beadását követően esett teherbe.

A betegségen átesetteknek is kell

Nem igaz, hogy aki volt koronavírusos, annak nem kell magát beoltatnia. Az újrafertőződés bárkivel előfordulhat, az oltás ugyanakkor a súlyos komplikációkkal szemben hatékony védelmet ad. A kutatók úgy vélik, hogy az oltás ráadásul erősebb védelmet ad, mint a fertőzésből való felgyógyulás, bár utóbbi hosszát és mértékét egyelőre nem sikerült meghatározni.

A rizikó nem nagyobb az előnyöknél

Az oltások legtöbb mellékhatása kifejezetten enyhe, kisebb láz, fáradtság és karfájás fordul elő a leggyakrabban az oltottak körében. Persze akadnak komolyabb, ugyanakkor nagyon kevés embert érintő mellékhatások is, mint a vérrögösödés vagy a szívizom- és szívburokgyulladás. A tünetek alapján ez az állapot ugyanakkor felismerhető és kezelhető. Magának a koronavírusnak sokkal komolyabb szövődményei lehetnek.

Nincs semmiféle mikrocsip

Az oltásellenesek kezdték el terjeszteni, hogy Bill Gates mesterterve mikrocsipet ültetni az oltottakba, hogy aztán mozgásukat ellenőrizni és követni tudja. A tévhit alapját az adta, hogy felmerült az oltást tartalmazó ampulla címkéjének csipezése annak érdekében, hogy az oltóorvos ennek ellenőrzésével biztosan tudhassa, a vakcina szavatossága nem járt le és tiszta forrásból származik az ampulla tartalma. A csip ugyanakkor a címke része, nem injektálható.

Nem volt "túl gyors" az oltásfejlesztés

Az mRNS-oltások újszerűek ugyan, de az alapjukat szolgáltató technológián már hosszú évek óta dolgoznak a kutatók. Amikor meglett a vírus génszekvenciája, már gyorsan neki lehetett állni a munkának, és mivel megfelelő mennyiségű erőforrás állt rendelkezésre, a klinikai kísérletek is gyorsabban zajlottak. Az erősen fertőző betegség kapcsán mindezen túl könnyű volt megállapítani, hogy az oltások hatnak-e.

Nem változtatja meg a DNS-t

A sejtmagban található DNS-be az oltások nem jutnak be, így esélyük sincsen arra, hogy ott bármit meg tudjanak változtatni. Mindössze immunválaszt váltanak ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×