eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megkapja a Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást egy egészségügyi dolgozó a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. január 9-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Fertőzés oltás után: itt vannak az amerikai adatok

Amerikában már 161 millióan vannak beoltva koronavírus ellen: a magas szám azt is jelenti, hogy egyre több megfertőződést jelentenek majd be két adag vakcina felvételét követően is. Téves lenne ugyanakkor úgy vélekedni, hogy ez az oltások elégtelen hatására utal.

Éppen ellenkezőleg: a jelenleg rendelkezésünkre álló adatok tanúsága szerint az elérhető vakcinák megfelelő szintű védelmet nyújtanak még a gyorsan terjedő delta variánssal szemben is, a súlyos esetek és a halálozások számát drámai mértékben csökkenti – írja az ABC News.

Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó a napokban a kongresszus előtt is kiemelte: az, ha valaki oltás utáni megbetegedésről hall, nem arra utal, hogy a vakcinák elvesztették hatékonyságukat. Ellenkezőleg, azokat továbbra is igen hatékonynak tartjuk, de kezdettől fogva

nem ígérte azt senki, hogy a megbetegedések 100 százalékát képesek lesznek megakadályozni.

"Az embereknek meg kell érteniük, amikor az oltást követő fertőzésekről beszélünk, hogy a klinikai vizsgálat eredeti, hatékonysági adatai a klinikai tünetekkel megnyilvánuló betegség megelőzésén alapultak, nem pedig a fertőzés, különösen a tünetes fertőzés megelőzésén" – mondta Fauci.

Kevesen betegszenek meg

Enyhe vagy akár tünetek nélküli fertőzésekről akár politikusok vagy sportolók esetében is olvashatunk: ezek száma ugyanakkor az oltottak összlétszámához képest elenyészően alacsony. Az oltott kórházba kerülő vagy elhalálozó betegeké még ennél is kisebb amerikai adatok szerint – vagyis oltottan belehalni a fertőzésbe sokkal kisebb esélyünk van, mint oltatlanul. Súlyosabb fertőzések bekövetkezhetnek, de ezek inkább a gyenge immunrendszerű vagy az idősebb oltottak körében történhetnek.

"Az Egyesült Államokban teljesen beoltott 157 millió emberből 4909 került kórházba és 988 haláleset történt"

– mondta el Carlos del Rio, a fertőzőbetegségek szakértője egy sajtótájékoztatón.

"Természetesen lesznek az oltottak körében fertőzések, amelyek akár súlyos megbetegedésekhez is vezethetnek, de inkább a krónikus alapbetegségekkel küzdő, sérülékeny populációkban, amikor a szervezetben nem alakult ki megfelelő immunválasz a vakcinára" – mondta John Brownstein, a bostoni gyermekkórház fertőző betegségekkel foglalkozó epidemiológusa. Az oltottan megbetegedők ugyanakkor kevesebb embernek adják át a fertőzést, mint az oltatlanok.

Fontos tehát tudni, hogy a vakcina után megfertőződők számának növekedését várhatjuk azért, mert bár egyre többen vannak beoltva, a vírus folyamatosan terjed. A delta variáns szerepét egyelőre még vizsgálják a folyamatban. A jelenlegi koronavírusos halálesetek több mint 99 százaléka ugyanakkor az oltatlanok körében következik be Amerikában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×