eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatója mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére a Karancsaljai Napfény Óvoda dolgozóinak koronavírus-szűrésén a nógrádi település községházában 2020. december 4-én. Folytatódik a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Támad a delta plusz, 11 országban van fertőzött, már a közelben is

Már több mint 200 bizonyított delta pluszos megfertőződésről tudunk világszerte: a június 11-én felfedezett variáns India, USA és Nagy-Britannia területén terjed már.

Brit adatok szerint már tavasszal megjelenhetett a szigetországban a törzs, bár a létezéséről csak júniusban szerezhettünk tudomást, áprilisi mintákban is megtalálták. A delta plusz múlt heti adatok szerint 11 országban van jelen, egy ember halt bele az általa okozott fertőzésbe a hivatalos adatok szerint.

A kutatók vizsgálják, hogy fertőzőbb-e ez a variáns a deltánál, de egyelőre leginkább kérdéseink, nem pedig adataink vannak a törzzsel kapcsolatosan.

Egy mutáció az eltérés

A delta variánstól a K417N mutáció megléte teszi különbözővé a delta pluszt: ez nem egy teljesen új mutáció, más korábbi törzsekben is jelen volt már. A béta mellett egy 2020 tavaszán Katarban szekvenált mutánsban is ott volt, jelentősége az immunitás megkerülésében lehet. A fertőzőségre gyakorolt hatás még kérdéses.

Az indiai kormány szerint léteznek más delta plusz variánsok más mutációkkal is.

A WHO jelenleg is vizsgálja ezeket, különös figyelmet szentelve fertőzőségüknek, az általuk okozott megbetegedés súlyosságának, illetve annak, hogy a mutációk megléte milyen mértékben befolyásolja az alkalmazható kezelések sikerességét.

Mindeközben a delta dinamikusan terjed: már 85 országban van jelen. Az alfa 170, a béta 119, a gamma 71 országban kimutatott. A variáns 40-60 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbiak: Tedrosz Gebrejeszusz, a WHO igazgatója is úgy fogalmazott pénteken, hogy aggasztja szervezetét a terjedése.

Sok a rizikófaktor

Az indiai génszekvenálások eredményei szerint több aggodalomra okot adó mutáció is megjelent a törzsben: ezek

növelhetik a fertőzőségét, elősegíthetik tüdősejtekhez való kötődését és ellenállóbbá tehetik az antitestek nyújtotta védelemmel szemben.

Az oltások nyújtotta védelem elkerüléséről egyelőre nincsenek adatok, de ennek lehetősége is megvan a delta pluszban.

Jelenleg azonban mindez csak feltételezés, biztosat nem lehet tudni egyik állítással kapcsolatosan sem. A szakértők most arra biztatják az embereket, hogy elővigyázatosan, de nyugodtan várják a vizsgálati eredményeket: az indiai kormány azt ígéri, 7-10 napon belül közzéteszi a vakcinák nyújtotta védelem elkerülésének lehetőségével kapcsolatos vizsgálatok eredményeit. Az tény, hogy a K417N mutációt hordozó variánsok a béta kivételével eddig nem tudtak sikeresek lenni.

Három ország kifejezetten érintett

Egyelőre 11 országról tudjuk, hogy jelen van területén a delta plusz: ez ugyanakkor csak a szekvenált mintákra alapozott eredmény,

egyelőre nem sokat tudunk azokról, akik elkapták a betegséget.

Sem arról nincsenek ismereteink, hogy akik elkapták ezt a törzset, azok voltak-e már betegek az első vagy a második hullámban, illetve hogy be voltak-e oltva. A legtöbb esetet az USA-ban fedezték föl (83), ezután India (48), majd Nagy-Britannia (41) következik a sorban. A variánst mindezen túl Kanada, India, Japán, Nepál, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Svájc és Törökország területén mutatták már ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×