eur:
385.43
usd:
354.73
bux:
68156.66
2024. május 21. kedd Konstantin
A koronavírus elleni oltásra váró emberek a madridi Isabel Zendal kórház előtt 2021. június 28-án. Az átoltottság növelése érdekében a kórházban az éjszaka folyamán is lehet jelentkezni oltásra.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

Ellenállóbb a súlyos betegeknél alkalmazott kezelésekkel szemben a delta új változata

Európában egyelőre az eredeti delta koronavírus-variáns miatt aggódnak.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a hétvégi összesített adatok alapján mintegy 132 ember koronavírus-tesztje lett pozitív Magyarországon, az azonban nem derült ki, hogy a fertőzöttek között van-e olyan, akinek a szervezetében a koronavírus delta variánsa jelent meg. Azt viszont az RTL Híradójának kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont közölte, hogy eddig hivatalosan 7 embernél mutatták ki ezt a változatot hazánkban.

Közben olyan magas átoltottságú országokban, mint az Egyesült Királyság vagy Izrael, rohamosan terjed az említett variáns, jegyzi meg a médium. Ennek hatására a zsidó államban például szigorítottak a járványügyi szabályokon.

Hozzáteszik: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is aggódik. „Az embereknek továbbra is következetesen maszkot kell hordaniuk, kezet kell mosniuk, tartaniuk kell a fizikai távolságot, kerülniük kell a zsúfoltságot – intett óva a WHO igazgató-helyettese. Ez továbbra is rendkívül fontos, még akkor is, ha valaki be van oltva” – tette hozzá Mariangela Simao.

Rusvai Miklós víruskutató úgy látja, habár óvatosnak kell lenni, például érdemes továbbra is kerülni a tömegrendezvényeket, egyelőre nem a maszk, hanem az oltások jelentik a legnagyobb védelmet. Például azzal az új vírusváltozattal szemben is, amelyet delta plusznak neveztek el. „Ez vélhetőleg

hasonlóan fertőző, csak bizonyos kezelésekre ellenállóbb, mint az eredeti delta variáns”

– nyilatkozta a szakértő. Például olyan kezeléseknek, amelyekkel súlyos állapotban lévő Covid-betegeket gyógyítanak. A víruskutató szerint a delta pluszt az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és Spanyolországban is kimutatták már, de Magyarországon egyelőre nem azonosítottak ezzel fertőzött beteget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Elfogadták az Európai Unió új mesterséges intelligencia szabályozását

Elfogadták az Európai Unió új mesterséges intelligencia szabályozását

Az Európa Tanács ma elfogadta a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályok harmonizálását célzó törvényt, az úgynevezett EU AI Actet. A kiemelt jogszabály "kockázatalapú" megközelítést követ, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb a társadalomnak okozott kár kockázata, annál szigorúbbak a szabályok. Ez az első ilyen jellegű jogszabály a világon, és globális mércét állíthat fel a mesterséges intelligencia szabályozásában - közölte a Tanács. Az EU AI szabályozásásról a június 11-ei Financial IT rendezvényünkön is szó lesz. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×