eur:
393.09
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Gerd Altmann Piaxbay

Biztató eredmény a koronavírus-fertőzésen átesettek védettségéről

Akár 13 hónapig is jelen lehetnek az antitestek az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzése után egy új kutatás szerint.

A francia Strasbourg-i Egyetemi Klinika (CHU) tudósai közzé tették eredményeiket, a tanulmányt tudományos lapokban még nem publikálták. A tanulmány a medrxiv.org nevű, úgynevezett preprint szerveren jelent meg, ahol a szakmai értékelés előtti munkák olvashatók.

Egy május elején megjelent olasz kutatás szerint a koronavírus-fertőzés után legalább nyolc hónapig a vérben maradtak a semlegesítő antitestek.

A Samira Fafi-Kremer vezette friss strasbourg-i kutatásban több mint egy éven át követtek 1309 embert, akik közül 393-an már átestek a fertőzésen.

Az utóbbiak közül "egy évvel a fertőzés után 97 százaléknál voltak jelen a tüskefehérje elleni antitestek" (S-antitestek) - állt a CHU közleményében. (A koronavírus felszínén lévő "tüske" fehérjéje az eszköz, mellyel a vírus a megtámadott sejthez kapcsolódik.)

A kutatás ideje alatt az ebben a csoportban történt újrafertőződések számát a kontrollcsoport fertőzöttjeinek mennyiségével összehasonlítva a kutatók úgy számoltak, hogy "96,7 százalékkal csökkent" a vírus elkapásának kockázata a korábban már fertőzöttek körében, köszönhetően a tüskefehérje-antitestek hosszú ideig kimutatható jelenlétének.

Azt is megállapították, hogy a fertőzés után 13 hónappal a szervezetben a tüskefehérje elleni antitestek koncentrációja lehetővé teszi az új koronavírus eredeti, valamint brit változatának semlegesítését, a dél-afrikai variánsét azonban nem.

A tanulmány kiemelte, hogy a védőoltások "megerősítik a variánsok elleni védelmet és szignifikánsan emelik" az antitestek szintjét.

"Azt tervezzük, hogy az antitestek hosszú távú dinamikájának jobb megértéséért folytatjuk a követést 18, majd 24 hónapon keresztük" - idézte a közlemény Fafi-Kremert.

Azt is kimutatták, hogy az S-antitestek gyorsabban csökkennek a férfiaknál, mint a nőknél.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×