eur:
389.07
usd:
359.5
bux:
0
2024. február 26. hétfő Géza
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA videofelvételről készített képén Luca Parmanito olasz és Andrew Morgan amerikai űrhajós új szivattyúkat szerel fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külsején működő kozmikus sugárzásmérő berendezéshez 2019. december 2-án. Az alfa-mágneses spektrométer 2011 óta kutat antianyag és sötét anyag után az ISS fedélzetén. A két asztronautának ez volt a harmadik űrsétája szűk három hét alatt.
Nyitókép: MTI/AP

Kiszállnak az oroszok a Nemzetközi Űrállomás-projektből

2025-ben. És új űrállomás létrehozását tervezi.

Oroszország 2025-ben ki szándékozik lépni a Nemzetközi Űrállomás-projektből, és önállú, újgenerációs szolgálati űrállomás létrehozásába fog – jelentette ki Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes a Rosszija 1 televízióban sugárzott interjújában.

Boriszov úgy vélekedett, "úgy becsületes", ha erről a partnereket már most tájékoztatják. Közölte, hogy a Nemzetközi Űrállomás 2024 utáni működéséről Moszkva a velük való egyeztetések és döntően már a felhasználhatóságuk végéhez közeledő modulok műszaki állapotának felülvizsgálása alapján határoz majd. Elmondta, hogy a nemzetközi projekt alternatívájának létrehozásáról április 12-én, az emberes űrrepülés kezdetének 60. évfordulóján Vlagyimir Putyin elnök részvételével megtartott vezetői tanácskozáson döntöttek.

A kormányfő-helyettes szerint az orosz állomás építése hamarosan elkezdődik, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a Nemzetközi Űrállomás nemzetközi szegmenseinek konzerválása és az új objektum üzembe helyezése közötti időt. A nemzetközi projekt feladásának gondolatát korábban a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat is felvetette az üzemeltetés drágaságára hivatkozva.

Az orosz szakemberek számításai szerint 2025 után a Nemzetközi Űrállomás rendszerei egymás után fogják felmondani a szolgálatot, és az 1998 óta használt objektum üzemben tartása 10-15 milliárd dollárt fog felemészteni. A jelenlegi tervek szerint 2024-ig működtetik majd, de felmerült a hatéves hosszabbítás lehetősége is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×