eur:
394.36
usd:
370.18
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Tényleg Magyarországon "csap össze" a járvány- és az oltásgörbe

Az Európai Unióban már hazánk a legátoltottabb ország, de vannak mutatók, amelyekben még nem állunk ilyen jól. Ilyen például a népességarányos halálozás is. Számok jönnek.

Orbán Viktor miniszterelnök rendszeres közlése szerint két koronavírus-ügyi mutató feszül egymásnak ezekben a hetekben, az egyik a fertőződés terjedését és pusztítását mutatja, a másik pedig az egyes országok polgárainak átoltottságát.

Mint ismert, Magyarország most már Máltát is megelőzve az uniós átoltottsági rangsor élén van, arról azonban kevesebb szó esik, hogy a fertőzöttségi számaink hogyan állnak más országok mutatóihoz képest. A számokat természetesen népességarányosan érdemes figyelni, az Infostart az országok hivatalos közléseiből dolgozó Worldometers statisztikai portálon összegyűlt adatokat vette szemügyre.

Fertőzött személyek számában Magyarország a mintegy 200 országot felvonultató listán

a 28. helyen tanyázik, a legfertőzöttebb ország éppen az az Andorra, amelynek labdarúgó-válogatottjával a magyar szerdán vb-selejtezőn összecsap.

A pireneusi törpeállamban hivatalosan már minden hetedik ember átesett a koronavírus-fertőzésen (15 százalék), ez az arány Magyarországon körülbelül kétszer jobb, 6,65 százalékos. Előttünk van még a rangsorban a jelentősebb lakosságszámú országok közül Montenegró, Csehország, Szlovénia, az Egyesült Államok, Izrael, Bahrein, Portugália, Panama, két balti állam, Belgium, Svédország, Spanyolország, Svájc, Franciaország és Szerbia, de például

Brazília és Olaszország nem.

Persze ez az adat nagyban függ attól, hol mennyit tesztelnek.

A portál az egységnyi népességre vetített hivatalos tesztek számát is vezeti, ebben a 67. Magyarország, egymillió emberre itthon majdnem félmillió koronavírusteszt jutott eddig, Gibraltárban 6,27 millió, Dániában 4,2 millió, de Cipruson, Ausztriában, Máltán, az Egyesült Királyságban, Izlandon, Izraelben, az Egyesült Államokban és Csehországban is többet teszteltek már, ahányan az országban élnek.

Kifejezetten kevés tesztnél tartanak az afrikai országok, Ukrajna a legrosszabbul teljesítő európai ország 18,4 százalékkal – ha csak Európát vesszük figyelembe, átlag alattinak számít Magyarország, 48-ból a 36. helyen.

A halálozási statisztikát böngészve riasztó a kép, Magyarország a 4. helyen áll csaknem 2,1 ezrelékes mutatóval, Csehországé 2,43, San Marinóé 2,47, Gibraltáré pedig 2,79.

Népességarányos halottszámban olyan országok nincsenek az első tízben, amelyek azért a hírekben folyamatosan szerepelnek a koronavírus-információk közepette: Olaszország, Brazília, Egyesült Államok, Franciaország, vagy éppen Ausztria és Oroszország.

A számokkal kapcsolatban nem szabad figyelmen kívül hagyni, amit Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti Kormányinfón hangsúlyozott: számos ország nem veszi bele a statisztikába azokat a halottait, akik a fertőzést megelőzően valamilyen krónikus alapbetegségben szenvedtek, míg Magyarország igen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×