INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

koronavírus

járványgörbe

statisztika

Tényleg Magyarországon csap össze a járvány- és az oltásgörbe

Tényleg Magyarországon "csap össze" a járvány- és az oltásgörbe

Infostart

Az Európai Unióban már hazánk a legátoltottabb ország, de vannak mutatók, amelyekben még nem állunk ilyen jól. Ilyen például a népességarányos halálozás is. Számok jönnek.

Orbán Viktor miniszterelnök rendszeres közlése szerint két koronavírus-ügyi mutató feszül egymásnak ezekben a hetekben, az egyik a fertőződés terjedését és pusztítását mutatja, a másik pedig az egyes országok polgárainak átoltottságát.

Mint ismert, Magyarország most már Máltát is megelőzve az uniós átoltottsági rangsor élén van, arról azonban kevesebb szó esik, hogy a fertőzöttségi számaink hogyan állnak más országok mutatóihoz képest. A számokat természetesen népességarányosan érdemes figyelni, az Infostart az országok hivatalos közléseiből dolgozó Worldometers statisztikai portálon összegyűlt adatokat vette szemügyre.

Fertőzött személyek számában Magyarország a mintegy 200 országot felvonultató listán

a 28. helyen tanyázik, a legfertőzöttebb ország éppen az az Andorra, amelynek labdarúgó-válogatottjával a magyar szerdán vb-selejtezőn összecsap.

A pireneusi törpeállamban hivatalosan már minden hetedik ember átesett a koronavírus-fertőzésen (15 százalék), ez az arány Magyarországon körülbelül kétszer jobb, 6,65 százalékos. Előttünk van még a rangsorban a jelentősebb lakosságszámú országok közül Montenegró, Csehország, Szlovénia, az Egyesült Államok, Izrael, Bahrein, Portugália, Panama, két balti állam, Belgium, Svédország, Spanyolország, Svájc, Franciaország és Szerbia, de például

Brazília és Olaszország nem.

Persze ez az adat nagyban függ attól, hol mennyit tesztelnek.

A portál az egységnyi népességre vetített hivatalos tesztek számát is vezeti, ebben a 67. Magyarország, egymillió emberre itthon majdnem félmillió koronavírusteszt jutott eddig, Gibraltárban 6,27 millió, Dániában 4,2 millió, de Cipruson, Ausztriában, Máltán, az Egyesült Királyságban, Izlandon, Izraelben, az Egyesült Államokban és Csehországban is többet teszteltek már, ahányan az országban élnek.

Kifejezetten kevés tesztnél tartanak az afrikai országok, Ukrajna a legrosszabbul teljesítő európai ország 18,4 százalékkal – ha csak Európát vesszük figyelembe, átlag alattinak számít Magyarország, 48-ból a 36. helyen.

A halálozási statisztikát böngészve riasztó a kép, Magyarország a 4. helyen áll csaknem 2,1 ezrelékes mutatóval, Csehországé 2,43, San Marinóé 2,47, Gibraltáré pedig 2,79.

Népességarányos halottszámban olyan országok nincsenek az első tízben, amelyek azért a hírekben folyamatosan szerepelnek a koronavírus-információk közepette: Olaszország, Brazília, Egyesült Államok, Franciaország, vagy éppen Ausztria és Oroszország.

A számokkal kapcsolatban nem szabad figyelmen kívül hagyni, amit Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti Kormányinfón hangsúlyozott: számos ország nem veszi bele a statisztikába azokat a halottait, akik a fertőzést megelőzően valamilyen krónikus alapbetegségben szenvedtek, míg Magyarország igen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018