INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

újraélesztés

orvostanhallgató

semmelweis egyetem

koronavírus-járvány

Pál Kinga Ágnes (balra) és Kiss Karolina Aida, a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói

Covid-szűrésre érkeztek az orvostanhallgatók a faluba, de azonnali életmentők lettek

Infostart

A tesztelésre váró középkorú nő hirtelen rosszul lett, a keringése összeomlott, de Pál Kinga Ágnes és Kiss Karolina Aida megmentette az életét.

A járvány elleni védekezés keretében vállalt önkéntes munkájuk során, PCR-mintavételezés közben hajtott végre sikeres újraélesztést a Semmelweis Egyetem két hallgatója a Nógrád megyei Rimócon. Az érintett beteg még a minta levétele előtt, egyik pillanatról a másikra lett rosszul, de a két hallgató gyorsan reagált, azonnal megkezdték a mellkaskompressziót, valamint értesítették a mentőket – írja az egyetem honlapja.

Pál Kinga Ágnes, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) harmadéves és Kiss Karolina Aida, az Egészségtudományi Kar (ETK) elsőéves hallgatója az Országos Mentőszolgálat által szervezett országos szűrésben vett részt önkéntesként, ennek keretében érkeztek a Nógrád megyei Rimócon megadott címre PCR-mintát venni. Mint elmondták, a háznál röviden még beszéltek is a vizsgálat kérésének okáról az érintett középkorú nővel, aki

egyik pillanatról a másikra lett rosszul, a minta levétele előtt. Elvesztette az eszméletét, majd a keringése is leállt, ezt észlelve pedig a két hallgató azonnal megkezdte az újraélesztését,

amelyet felváltva végeztek a mentők kiérkezéséig, akiket rádión riasztottak. Tekintettel a Covid-fertőzés gyanújára és az előírásszerű védőfelszerelésre, mellkompressziót alkalmaztak.

„Az újraélesztés alapjait már a gimnáziumban megtanultam, az első évben pedig az ÁOK-n is részesültünk elsősegélyoktatásban, de ez volt az első alkalom, hogy élesben kipróbálhattam a tanultakat. Maradandó élmény lesz, főleg így, hogy sikeres volt” – mondta Pál Kinga Ágnes, akinek tavaly november óta ez a nyolcadik hete, hogy részt vesz a járvány elleni védekezés keretében a PCR-szűrésekben.

Kiss Karolina Aida az idei évben kezdte tanulmányait az ETK szülésznő szakirányán, és most először végzett újraélesztést. Mivel társa, Kinga már részt vett ilyen képzésben, az ő iránymutatásait követve járt el, és felváltva végezték a mellkaskompressziót, majd a mentők kiérkezése után is segítették az ellátást a csapat részeként.

„A legmélyebb nyomot annak a megtapasztalása hagyta bennem, hogy milyen éles a határ élet és halál között. Felemelő érzés, hogy jókor voltunk jó helyen, és tudtunk segíteni a hölgynek a mentők kiérkezéséig. Nagyon jó érzéssel töltött el az a nagy fokú szeretet és támogatást is, amit az eset után kaptunk” – mondta.

Az elsőéves hallgató november óta összességében szintén hét-nyolc hetet vett részt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által koordinált PCR-vizsgálatokban, valamint korábban a pedagógusszűrésben.

A Semmelweis Egyetem hallgatói közül az elmúlt egy évben több mint 6500-an vettek részt tanulmányaik mellett a járvány elleni védekezésben,

kezdetben az egyetem, majd az OMSZ szűréseit segítve, a kormányhivatal által koordinált kirendelések keretében, a betegágyak mellett dolgozva. Most, a harmadik hullám során közzétett felhívásra több mint 700 hallgató jelentkezett az egyetemi klinikákon való munkavégzésre.

Nyitókép: Forrás: semmelweis.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018