eur:
393.31
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Félelmetes, mi mindent tud rólunk a Facebook

Az Apple adatvédelmi újításának köszönhetően kaphatunk még világosabb képet arról, hogy a Facebook milyen sok és sokféle információt gyűjt és rendszerez a felhasználóiról.

Ahogy a különféle szoftveráruházaknak, úgy az App Store-nak is megvannak a maga szabályai. Az Apple folyamatosan változtatja ezeket, hol rugalmasabbá, hol pedig szigorúbbá téve azokat. Legutóbb ez utóbbi történt, egy igen fontos változást is hozva: az Apple már sokkal több információt kér be egy–egy app viselkedéséről, az így keletkező információkat pedig közszemlére teszi. A cél az átláthatóság, hogy a letöltő még idejében tájékozódhasson a kinézett szolgáltatásról – és arról, hogy az mit csinál a háttérben. A Facebook esetében pedig több mint érdekes a helyzet – írja a Hvg.hu.

A jelenségre egy iOS-fejlesztő, Noah Evans figyelt fel, aki a Facebook fő alkalmazásának App Store-os adatlapját böngészte, miután frissítette a készülékét az újabb iOS 14.3-ra. (A biztonsági jelentéseket bárki megnézheti az alkalmazás-áruházban, akinek már ez a rendszer fut a telefonján.)

A fenti képen bár ki vannak takarva a szövegek, jól látszik, milyen hosszan taglalja a szolgáltatás a felhasználó mobilján végzett tevékenységét, és azt is, mennyi mindenre rálát.

A böngészési/keresési előzmények, a helyzet, az e-mail és a rendes, fizikai cím, a név, valamint a telefon azonosítója csak néhány ezek közül.

Az ijesztőbbek egyike az „Other data types”, vagyis az egyéb adattípusok kategóriája, de ez hogy pontosan mire vonatkozik, már nem egyértelmű. A Hvg.hu megjegyzi, a Facebook ugyan bevallja, mire kér hozzáférést a felhasználótól, csak azt valószínűleg kevesen lapozzák át. Pedig érdemes, van néhány „pikáns” részlet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×