INFORÁDIÓ 
2020. december 5. szombat
Vilma

vakcina

oltás

astrazeneca

Immunválaszt vált ki az AstraZeneca vakcinája

Immunválaszt vált ki az AstraZeneca vakcinája

Infostart

A gyógyszercég az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett oltása egyforma immunválaszt váltott ki fiatalabb és idősebb felnőttekben, és alacsonyabb számú nem várt reakciót eredményezett az idősebb embereknél az AstraZeneca közleménye szerint.

A brit gyógyszeróriás szóvivője a CNBC megkeresésére e-mailben azt írta, az AZD1222 névre hallgató vakcina biztonságosságát és immunogenitását támasztják alá eredményeik.

"Biztató látni, hogy az idősebb és fiatalabb felnőttek immunogenitás válasza hasonló, és hogy a Covid-19 súlyosabb lefolyásától veszélyeztetett idős korosztály esetében alacsonyabb a reaktogenitás"

- írta a szóvivő.

Az eddig több mint 1,15 millió életet követelő betegség elleni vakcina fejlesztésében az AstraZeneca oltása élen jár, a mostani bejelentés pedig erősíti azt a reményt, hogy még az idei év vége előtt rendelkezésre állhat legalább egyfajta oltóanyag. A bejelentés hatására az AstraZeneca részvényeinek értéke két százalékkal emelkedett.

Pascal Soirot, az AstraZeneca vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, a vakcina várhatóan legalább egy évre védettséget ad a koronavírussal szemben. Magyarország is az AstraZeneca vakcinájából kötött le 6,5 millió adagnyit 13 milliárd forint értékben.

Korábban a cégnek szüneteltetnie kellett vakcinakísérletét nem várt reakció előfordulása miatt, néhány napja azonban újraindulhattak a kísérletek. Az ilyen, a gyógyszercég által kezdeményezett szünetek nem ismeretlenek egyébként a vakcinafejlesztések folyamatában: ha egy, a tesztekben részt vevő személy bármilyen betegségben, rosszullétben érintett, a kísérleteket fel szokták függeszteni arra az időre, amíg ki nem tudják zárni azt, hogy a vakcina okozta a nem várt reakciót. Amikor ez bizonyítást nyer, a kísérletek is folytatódhatnak.

Az AstraZeneca vezérigazgatója szerint gyáraik hárommilliárd adagnyi vakcina előállítására lesznek képesek, így nem kell majd korlátozni az oltóanyag szétosztását.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018