eur:
392.17
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Technikus a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Az első oltások még aligha vetnek véget a járványnak

Már az is siker lehet, ha a koronavírus elleni oltás legalább a legveszélyeztetettebbek esetében tudná a fertőzés súlyosságát csökkenteni.

Heteken belül várható, hogy a Pfizer és az AstraZeneca közzéteszi harmadik klinikai fázisban járó oltásfejlesztéseinek kísérleti eredményeit: ezekből kiderül majd, hogy a vakcina meg tudja-e állítani a koronavírus terjedését, vagy csak enyhíti a panaszokat. A klinikai tesztek harmadik fázisában a hatékonyságról kapnak adatot a tudósok úgy, hogy nagy mintával dolgozva egyeseket a kísérleti oltással, másokat placebóval kezelnek.

Az eredményekkel kapcsolatos másik kérdés az lesz, vajon az oltás beadása után is olyan rövid időn belül visszaesik-e az antitestek száma az emberi szervezetben, mint egy valós koronavírus-fertőzés után. Ha ez így lesz, akkor lehetséges, hogy a vakcina mindössze egy-két hónapra ad valamiféle védettséget.

A készülő oltásokkal kapcsolatos bizonytalanságról árulkodik Kate Bingham, az Egyesült Királyság Vakcina Munkacsoportját vezető szakember a Sky Newsnak adott nyilatkozata is. Ebben beszámolt arról, hogy hatféle kísérleti oltóanyagból 340 millió adagot halmozott fel az Egyesült Királyság: ez több, mint amivel bármelyik másik ország készül az oltások engedélyezett felhasználására. A hat vakcinajelöltből négy már a tesztek harmadik fázisában van.

"Maximalizálni akarjuk annak esélyét, hogy legalább egy hatásos vakcinánk legyen, amely a legveszélyeztetettebb rétegek esetében működik. Folyamatosan keressük az újabb lehetőségeket is" - mondta. A szakember szerint bármennyire is lesz hatásos az oltás, az már segítséget jelent.

"A részben hatásos vakcina is jobb a semminél.

Az influenzaoltás hatékonysága ötven százalékos, mégis széles körben használják és nagy hatása van az influenza népességre gyakorolt hatásának csökkentésében" - tette hozzá.

A szakember szerint az első oltások beérkezésével még nem tudnak majd véget vetni a járványnak. Bingham egyébként maga is részt vesz egy kutatásban: a Novavax kísérletében megkapta már az injekciót, amelyben vagy a kísérleti vakcina, vagy placebo volt. Az Egyesült Királyságban egyébként 270 ezer ember jelentkezett résztvevőnek a kutatások valamelyikébe.

Jonathan Ball, a Nottinghami Egyetem vakcinaszakértője szerint fontos, hogy hamis reményt ne keltsenek az emberekben az oltással kapcsolatosan. "Jelen pillanatban semmi nem véd meg bennünket a Covid-19-től. Az idősekre, főként, ha elhízottak vagy diabéteszesek, ez a betegség nagyon veszélyes. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy olyan oltásunk lesz, amilyet akartunk" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×