INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

oltás

pfizer

vakcina

koronavírus

covid-19

immunizáció

Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

A Pfizer vakcinájának engedélyére várnak a kétmilliárd dolláros befektetés után

Infostart

Minden idők legnagyobb oltási kampányában az elosztópontókból az orvosi rendelőkbe három nap alatt juthatnak majd el vakcináik, ha megkapják az engedélyt azok használatára.

Normál esetben egy gyógyszergyártó kivárja, hogy vakcinája engedélyt szerezzen a használatra, csak ezt követően vásárol föl alapanyagot, készül fel a tömeggyártásra gyártósorok telepítésével és épít ki ellátási láncot. A koronavírus esetében ez is másként van, a jelenséget pedig a Pfizer példáján kereszült mutatja be a Wall Street Journal cikke.

A gyógyszergyártó eddig kétmilliárd amerikai dollárt fektetett be az oltás gyártása és disztibúciója körüli befektetéseibe. Ennek jegyében a michigani Kalamazoo-ban egy futballpálya méretű területen 350 hatalmas fagyasztótartályt állítottak föl, amelyek több millió adagnyi vakcina tárolására alkalmasak. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal engedélyére váró cég még ebben az évben százmillió adagot szeretne készíteni az oltásból, jövőre pedig szinte felfoghatatlan mennyiséget, 1,3 milliárd adagot tervez gyártani.

"Ez lesz minden idők legnagyobb oltási kampánya. Ha jóváhagyást kapunk, a vakcinát nagyon rövid időn belül tudjuk majd szállítani is"

- nyilatkozta Tanya Alcorn, a Pfizer ellátási láncért felelős alelnöke. Elmondása szerint októberi engedélyezés esetén november végére már meg tudnák kezdeni a szállítást. A szállítási lánc alapelveinek kialakítását már márciusban megkezdték.

A cég Amerikában és Európában is készül tároló- és elosztóközponttal is az eseményre. Kalamazoo mellett a belgiumi Puursban tudják majd a vakcinát megfelelően alacsony hőmérsékleten tárolni, az elosztásért pedig a szintén wisconsini Pleasant Prairie és a németországi Karlsruhe felelnek. Itt is szükség volt extra hűtőkapacitás megteremtésére.

A biztonságos szállítás érdekében egy olyan, többször használatos tárolódobozt is fejlesztett a cég, amely 1000-5000 adag oltás ultraalacsony hőmérsékleten történő tárolására alkalmas. A doboz bőrönd méretű és tíz napig garantálja a mínusz hetven fokos hőmérséklet megtartását, melyhez száraz jeget használ. A tárolódobozokat GPS-nyomkövetővel is felszerelik. Az egységek segítségével napi 7,6 millió adag vakcinát tudnak majd 24 teherautón nap mint nap elindítani két tárolóüzemükből. A viszonteladókat kiiktatják a láncból időhiány és a vakcina érzékenysége miatt. Az értékes rakomány napi húsz teherszállító repülőt tölt majd meg – itt extra kihívást jelent, hogy az év végi időszakra tolódhat majd a disztribúció első hulláma., amikor az ünnepek miatt egyébként is nagyobb a csomagforgalom –, és három nap alatt eljut az orvosokhoz. Ez a legutolsó rész lesz a lánc legérzékenyebb része: a kisebb csomagokra bontott vakcinaszállítmányoknak is meg kell őrizniük az alacsony hőmérsékletet.

Jelenleg két koronavírus elleni vakcina rendelkezik engedéllyel. Mindkettő orosz vakcina és a klnikia tesztelés harmadik fázisának végrehajtása nélkül kaptak engedélyt, szakértők komoly aggodalmától övezve. Harminchét vakcina van jelenleg a klinikai tesztelés különböző fázisaiban a Vaccine Tracker szerint, közülök kilenc tart a harmadik, vagy összevont második harmadik fázisban. Ezek a következők:

  • Oxfordi Egyetem/AstraZeneca
  • Sinovac/Butantan Intézet
  • Vuhani Viroloógiai Intézet./Sinopharm
  • Pekingi Biológiai termékek Intézetet/Sinopharm
  • Moderna
  • Gamaleya Kutatóintézet
  • CanSino Biologics
  • Janssen PharmaBioNTech/Fosun/Pfizer.

Összevont második-harmadik fázisban egyedül a Pfizer oltása van, a többi a harmadik fázisban tart.

Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018