eur:
395.56
usd:
364.84
bux:
65525.66
2024. március 19. kedd Bánk, József
Technikus kezében egy oltóanyaggal teli fiolával a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Már látni, mennyibe kerül a koronavírus-oltás – ha lesz

Minimum három dollárba, de erre még forgalmazási, szállítási költségek, adók is jönnek, és nem lehet tudni, egy-egy gyártónak mekkora lesz a konkurenciája abban a pillanatban, amikor forgalmazhatóvá válik a terméke. Még Bill Gates is beleszólhat az árba.

A legmerészebb jóslatok szerint decemberben, a realistábbnak tűnő várakozások szerint jövő nyáron lesz világszerte hozzáférhető oltás az új koronavírus ellen, de amint a tesztekkel kapcsolatban, úgy nyilvánvalóan az oltás mentén is felmerül a kérdés: ha már rendelkezésre fog állni, mennyit lehet majd érte elkérni?

Mint a Napi.hu Financial Timesre támaszkodó cikkéből kiderül, 3 és 30 dollár közötti összeget kaphat érte egy gyártó, de akár etikai megfontolások is befolyásolhatják egy adag árát, nem beszélve a forgalmazási, szállítási és az adózással összefüggő költségekről vagy a hatás hosszától, illetve a konkurenciától.

A brit lap által megjelentetett hírek szerint az EU és az AstraZeneca gyógyszergyár közti tárgyalások a fent említett ár minimuma körüli összegről szólnak – ismert, Gulyás Gergely az e gyártóval folyó tárgyalásokról és befoglalt 6 milliós készletről beszélt, ami alapján bő 2000 forintot fizet a magyar állam egy-egy oltásért –, a Johnson & Johnson, a Sanofi és a GSK közös fejlesztésű terméke esetén 10 dollárról, amit a Sanofi-elnök azon nyilatkozata is alátámaszthat, hogy 10 euró alatt lesz egy oltás.

A Modena két szúrást kínálhat majd 50-60 dollárért – legalábbis ezt jelentette be, ám a nyilvánosság nyomására ezt a számot már 37-re változtatta.

Kínában már forgalmazzák a Sinovac termékét,

két oltás kerül 20 ezer forintnak megfelelő összegbe.

Az árról kialakult párbeszédben szót kért Bill Gates, a Microsoft alapítója is, aki azt javasolja, hogy a gazdagabb országokban legyen drágább az oltás, hogy a szegényebb államokban olcsóbb – például 3 dollár – lehessen. Gates már le is kötött több száz millió dollárnyi mennyiséget a még el sem készült oltóanyagból, hogy azt

3 dolláros darabáron

adhassa a szegény országoknak. Gates abban is bízik, hogy hosszabb távon a verseny is alacsonyan tartja majd az árakat. Ő optimista, az a véleménye, hogy 2021 első negyedévével bezárólag már hat vakcina kész lesz, a köztük lévő verseny pedig egyébként is lenyomja majd az árakat.

Szakmai aggályok továbbra is övezik a vakcinafejlesztést, hiszen a korábban évtizedes folyamat most alig másfél évesre rövidült a sürgősség miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×