eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Áttörés az Oxfordi Egyetem koronavírus-vakcinájánál

A kísérletek újabb fáziásban 1077 ember oltottak be, és minden résztvevő szervezete antitestet termelt. Az eredmény biztató, de még újabb tesztelési fázis következik.

A BBC rendkívüli hírként számolt be arról, hogy az Oxordi Egyetem által kifejlesztett vakcina a humánkísérletek újabb szakaszában is eredményesnek bizonyult. A tesztbe bevont 1077 résztvevő mindegyikének a szervezete antitesteket és a fehérvérsejteket termelt, amelyek meg tudnak küzdeni a koronavírussal.

Ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy bármennyire is biztató az újabb eredmény, még korai megmondani, hogy valódi védelmet jelent-e a fertőzéssel szemben, ezért most a kísérletek újabb, még több ember bevonásával szervezett fázisa következik.

Alok Sharma brit ipari miniszter már korábban bejelentette, hogy az Egyesült Királyság kormánya megállapodást kötött az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett Covid-19-oltás felvásárlásáról az AstraZeneca gyógyszercéggel. A szerződés értelmében Nagy-Britannia 100 millió vakcinához fog az elsők között hozzájutni, amint a szer hatékonysága bizonyítást nyer. (Emellett a brit kormány két másik fejlesztésből is előre leszerződött 60, illetve 30 millió dózisra.)

Az egyelőre ChAdOx1 nCoV-19 névre keresztelt oltóanyagot rekordgyorsasággal fejlesztették ki. Az alapja egy olyan vírus, amellyel korábban közönséges náthát tudtak előidézni csimpánzoknál. Ez alakították egy, a koronavírusra hasonlító vírussá, amely így megtaníthatja az emberi immunrendszert, hogyan védekezzen az új fertőzés ellen.

Az eddigi kísérletek az antitestek termelésére fókuszáltak, ezek a fehérjerészecskék az immunrendszer elemei, amelyek megtapadnak a vírusok felszínén, és így semlegesítik őket. A oxfordi kutatás azonban azokat a fehérvérsejteket is célozza, amelyek a teljes immunrendszert koordinálják, és meg tudják mutatni, hogy a szervezetben mely sejtek fertőzöttek, és azokat tudja megsemmisíteni.

A mostani kísérletben a védekezés mindkét fontos elemét aktivizálni tudták, a fehérvérsejtek száma az oltás után 14 nappal érte el a csúcspontját, míg az antitestek száma 28 nap után érte el a maximumot. A kutatás arra egyelőre nem tud választ adni, hogy mennyi ideig marad meg a védettség a vakcina beadása után.

Vannak azonban mellékhatásai is az oltásnak, de egyik sem volt eddig veszélyes: az alanyok hetven százalékánál tapasztaltak fejfájást vagy lázat, amely azonban gyógyszerrel könnyen csillapítható volt.

"Még sok a tennivaló addig, hogy kimondhassuk, a vakcinánk valóban segít a koronavírus-járvány legyőzésében, de reményt adnak ezek a kezdeti eredmények" – mondta Sarah Gilbert oxfordi professzor.

Az egyelőre nem lehet tudni, hogy az otlás révén valóban elérhető, hogy ne fertőzhessen meg az új típusú koronavírus, vagy legalább enyhébbek legyenek a tünetei. Ezért a következő klinikai fázisban már több mint tízezer emberen tesztelik majd az oltóanyagot, ráadásul nemcsak Nagy-Britanniában, ahol most már lassul a vírus terjedése. A tervek szerint az Egyesült Államokban, Brazíliában és a Dél-afrikai Köztársaságban is kipróbálják majd az új szert.

Van, aki máris olyan teszteket sürget, amelyekben szándékosan fertőznek meg koronavírussal önként jelentkezőket, csakhogy ez súlyos orvosetikai kérdéseket is felvet, mivel egyelőre ellenszer sincs a megbetegedésre.

A jelenlegi állás szerint optimális esetben év végére kaphat engedélyt a vakcina, és első körben a brit egészségügyben dolgozók, a magas kockázatú betegek és az idősek kaphatják meg, a teljes alkalmazása optimális esetben is csak 2021 második felében várható.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×