eur:
394.95
usd:
363.47
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels

Koronavírus - Súlyos veszélyre figyelmeztet a WHO

A WHO új ajánlása szerint a gyenge vagy közepes tüneteket produkáló koronavírusos betegeknél, megelőző jelleggel nem kell alkalmazni az antibiotikumos kezelést, mivel ez megnöveli az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok kialakulásának esélyét. Az új ajánlásról Spohn Réka, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa beszélt az InfoRádiónak. 

Enyhe, illetve közepes tünetek esetében megelőző jelleggel ne kezdjenek antibiotikumos terápiába a kórházban kezelt koronavírusos betegeknél - ismertette az InfoRádióban a WHO legfrissebb a Covid-19 megbetegedések kezelésével kapcsolatos ajánlását Spohn Réka, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa. Szerinte azért alkalmazták megelőző jelleggel az antibiotikumos terápiát, hogy a kórházi bakteriális felülfertőződést elkerüljék.

"A WHO arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ezt inkább kerüljék, és

tényleg csak indokolt esetben alkalmazzák az antibiotikumot, mert ez a rutinszerű felhasználás az, ami végül még nagyobb problémákat jelent hosszú távon a rezisztencia elterjedésével"

- hangsúlyozta Spohn Réka. Utalt arra, hogy egyre nagyobb mértékű problémát jelent világszerte az, hogy bizonyos baktériumok ellen hatástalanná válnak a jelenleg rendelkezésre álló készítmények. Ez a probléma leginkább a kórházakban összpontosul, ahol magas az antibiotikum-felhasználás és sok a legyengült immunrendszerű beteg is.

Spohn Réka úgy vélte, akár napi szintű probléma is lehet, hogy a kórházban kezelt beteg a meglévő súlyos betegsége mellé még kap egy rezisztens fertőzést is, amit már nem tudnak kikezelni. Hozzátette: kihívás megtalálni azt az antibiotikumot, ami hatékony egy-egy fertőzéssel szemben.

A baktériumok ugyanis mindenféle környezeti változáshoz rendkívül gyorsan tudnak alkalmazkodni, így az antibiotikumhoz is.

El is tűnhet a kialakult rezisztencia

Ha ugyanis egy-egy baktériumpopuláció nem találkozik antibiotikummal, akkor nagy valószínűséggel kiveszik ("kihígul") belőle a kialakult rezisztencia - ezt több baktériumtörzsnél is megfigyelték már. De ha folyamatosan jelen van az antibiotikum, mint a kórházi környezetben, akkor akkora előnyt jelent számukra a rezisztencia, hogy teljesen elterjed a baktériumok között és folyamatosan fenn is marad – mutatott rá Spohn Réka. Hozzátette: minél több időt töltenek el ezek a szervezetek antibiotikumos környezetben, annál újabb és újabb rezisztencia-mechanizmusok jelennek meg, amíg végül az alkalmazott antibiotikum-dózis nem lesz elég arra, hogy elpusztítsa ezeket a baktériumokat.

Ezért fontos, hogy csak kezdődő vagy kialakult betegség esetén használjanak a kórházakban antibiotikumot a koronavírusos betegek esetében is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×