eur:
387.79
usd:
363.75
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Nyitókép: Pexels

Koronavírus - Súlyos veszélyre figyelmeztet a WHO

A WHO új ajánlása szerint a gyenge vagy közepes tüneteket produkáló koronavírusos betegeknél, megelőző jelleggel nem kell alkalmazni az antibiotikumos kezelést, mivel ez megnöveli az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok kialakulásának esélyét. Az új ajánlásról Spohn Réka, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa beszélt az InfoRádiónak. 

Enyhe, illetve közepes tünetek esetében megelőző jelleggel ne kezdjenek antibiotikumos terápiába a kórházban kezelt koronavírusos betegeknél - ismertette az InfoRádióban a WHO legfrissebb a Covid-19 megbetegedések kezelésével kapcsolatos ajánlását Spohn Réka, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa. Szerinte azért alkalmazták megelőző jelleggel az antibiotikumos terápiát, hogy a kórházi bakteriális felülfertőződést elkerüljék.

"A WHO arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ezt inkább kerüljék, és

tényleg csak indokolt esetben alkalmazzák az antibiotikumot, mert ez a rutinszerű felhasználás az, ami végül még nagyobb problémákat jelent hosszú távon a rezisztencia elterjedésével"

- hangsúlyozta Spohn Réka. Utalt arra, hogy egyre nagyobb mértékű problémát jelent világszerte az, hogy bizonyos baktériumok ellen hatástalanná válnak a jelenleg rendelkezésre álló készítmények. Ez a probléma leginkább a kórházakban összpontosul, ahol magas az antibiotikum-felhasználás és sok a legyengült immunrendszerű beteg is.

Spohn Réka úgy vélte, akár napi szintű probléma is lehet, hogy a kórházban kezelt beteg a meglévő súlyos betegsége mellé még kap egy rezisztens fertőzést is, amit már nem tudnak kikezelni. Hozzátette: kihívás megtalálni azt az antibiotikumot, ami hatékony egy-egy fertőzéssel szemben.

A baktériumok ugyanis mindenféle környezeti változáshoz rendkívül gyorsan tudnak alkalmazkodni, így az antibiotikumhoz is.

El is tűnhet a kialakult rezisztencia

Ha ugyanis egy-egy baktériumpopuláció nem találkozik antibiotikummal, akkor nagy valószínűséggel kiveszik ("kihígul") belőle a kialakult rezisztencia - ezt több baktériumtörzsnél is megfigyelték már. De ha folyamatosan jelen van az antibiotikum, mint a kórházi környezetben, akkor akkora előnyt jelent számukra a rezisztencia, hogy teljesen elterjed a baktériumok között és folyamatosan fenn is marad – mutatott rá Spohn Réka. Hozzátette: minél több időt töltenek el ezek a szervezetek antibiotikumos környezetben, annál újabb és újabb rezisztencia-mechanizmusok jelennek meg, amíg végül az alkalmazott antibiotikum-dózis nem lesz elég arra, hogy elpusztítsa ezeket a baktériumokat.

Ezért fontos, hogy csak kezdődő vagy kialakult betegség esetén használjanak a kórházakban antibiotikumot a koronavírusos betegek esetében is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Még tovább drágul a fekete arany? Eljön a 100 dolláros olajár?

Még tovább drágul a fekete arany? Eljön a 100 dolláros olajár?

Az egekbe szökő olajáraknak komoly következményei vannak világszerte, minden autós közvetlenül érezheti a bőrén a történetet, ugyanis egyre drágábban lehet tankolni a benzinkutakon. Ezen felül az olajár-emelkedés inflációra gyakorolt hatását sem lehet fél vállról venni, bár ennek súlyosságáról megoszlanak a vélemények. Az mindenesetre világos, hogy a szaúdiak árfelhajtó tevékenysége komoly fejtörést okoz a kormányzatoknak világszerte - adódik a kérdés, hogy meddig maradhat ilyen magasan az olajár? Mire számítanak az elemzők, mennyibe fog kerülni a Brent hordója 2023 végén? Elemzésünkben ennek járunk utána. Többek között az energiapiaci befektetésekről is szó lesz a Portfolio Signature Online Klubján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×