eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Több kárt okoz a rosszul szedett antibiotikum

A betegek évente csaknem 9 milliárd forintot fizettek a patikákban antibiotikumokért az elmúlt három évben – számolt be a Világgazdaság. Papp Magor háziorvos szerint az alapellátásban nem minden esetben áll rendelkezésre olyan eszköz, amely alapján meg lehet állapítani, hogy szükség van-e antibiotikumra.

Az esetek jelentős részében nincs arra lehetőség, hogy a háziorvosi rendelőkben megvizsgálják a betegség virális vagy bakteriális eredetét – emelte ki a háziorvos, hozzátéve: így leggyakrabban a tünetek előrehaladásával tudnak dönteni arról, hogy antibiotikumra van-e szükség. Sokszor azonban a beteg igényli az ilyen készítményeket, akkor is, ha egyébként influenzaidőszakban vírusos panaszai vannak, és indokolatlan lenne a gyógyszer – jegyezte meg Papp Magor.

Hangsúlyozta: az orvosnak akkor felírnia antibiotikumot, ha tényleg szükség van rá. Kórházi szakrendelői körülmények között ennek megállapítására laborháttér is van.

Vírus esetén hatástalan az ilyen gyógyszer a betegség lefolyására

– emelte ki. Mint mondta: ha a betegség által igényeltnél nagyobb spektrumú antibiotikumot írnak fel, akkor a kellőnél több baktériumflórát irtanak ki a szervezetben, ez mellékhatásokkal járhat, de a készítménnyel szembeni rezisztenciát is kialakíthatja.

Az antibiotikumszükségletet megállapító gyorsteszt beszerzését nem támogatja a praxis, ez 1000-1500 forint önköltséggel is járhat. Az eszköznek elsősorban a gyermekeknél van létjogosultsága – tájékoztatott a háziorvos.

Papp Magor figyelmeztetett: fontos, hogy a betegek tartsák be az előírt terápiát, hogy az összes baktérium elpusztuljon, és ne kezdjen el szaporodni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×