INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

gyógyszer

baktérium

gyomorrák

Az ember a felelős a gyomorra veszélyes szuperbaktérium erősödéséért

Az ember a felelős a gyomorra veszélyes szuperbaktérium erősödéséért

Infostart

Mi magunk eddzük a baktériumokat a helytelen antibiotikum-fogyasztással.

Vannak baktériumok, amik fittyet hánynak az antibiotikumokra - derül ki a 24.hu összeállításából; húsz éve könnyedén elmúlt betegségek is halálost veszélyt jelentenek mára.

Ezek a szuperbaktériumok az Európai Unióban évente 25 ezer, világszinten 700 ezer ember haláláért felelősek, de igazából az ember tehet a dologról a modern orvosláson keresztül. A cikk szerint a 2015 és 2050 közötti időszakra leosztva már akár évi 10 millió emberre is felszökhet az áldozatok száma.

Az Európai Bizottság szemlézett adatai alapján a globálisan a felírt antibiotikumoknak mindössze a felét használjuk helyesen.

Példaként az összeállítás felhozza az Európai Egyesült Gasztroenterológiai Társaság éves meetingjén prezentált egyik kutatást, amely alapján egy korábban ártalmatlan emésztőrendszeri baktérium gyomorrákot és gyomorfekélyt képes okozni a helytelen gyógyszerhasználat miatt, a baktérium egyre ellenállóbb lesz a gyógyszer elleni küzdelemtől megedzve. Húsz év alatt csaknem két és félszeresére emelkedett a baktérium ellenálló-képessége - derül ki a 18 ország 1232 betege bevonásával készült kutatásból.

A legnehezebb helyzetben Dél-Olaszország, Horvátország és Görögország van, itt a legnagyobb arányú a baktérium rezisztenciája.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018