eur:
392.97
usd:
373.66
bux:
55964.47
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel

Őrült mód tömjük magunkat széles spektrumú antibiotikumokkal

Európában minden harmadik beteg kap széles spektrumú antibiotikumot, ami a helyettes országos tisztifőorvos szerint indokolatlanul nagy szám. Surján Orsolya erről a betegbiztonsági világnap alkalmából rendezett konferencián beszélt.

A betegbiztonságban az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés és az antimikrobiális rezisztencia együttesen az egyik legnagyobb kockázat, fogalmazott a témában tartott konferencián Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos.

"Európában, bármely adott pillanatban, egy adott napon, minden harmadik beteg legalább egy antimikrobiális szert kapott, emellett a széles spektrumú antibiotikumok felhasználási aránya Európa-szerte nagyon széles skálán, 16-62 százalék között mozog – emelte ki a szakember. – Ez arra utal, hogy valószínűleg több helyen indokolatlanul használunk széles spektrumú antibiotikumot, ami egyértelműen nem használ sem az adott betegnek, sem a rezisztencia viszonyoknak."

Ezen arány csökkentése a következő időszak jelentős előrelépési lehetősége, tette hozzá az országos tisztifőorvos-helyettes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×