INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

sas

sms

projekt

Tokaj, a mérgezésből felgyógyult parlagi sas, amelyet műholdas jeladóval szereltek fel, mielőtt szabadon engedték Szabadkígyós határában 2014. december 17-én. A madarat korábban meggyűrűzték a kutatók, így tudni lehet, hogy tavaly Tokaj térségében kelt ki a tojásból, ezért kapta a Tokaj nevet.

Túl sok sms-t küldtek a sasok, valamit nagyon elszámoltak

Infostart / MTI

Adománygyűjtésre kényszerült egy orosz természetvédő szervezet, mert az általa megfigyelt vándormadarak külföldről "küldözgettek" szöveges üzeneteket és ezzel kiürítették a projekt büdzséjét.

A Center For Wild Animal Rehabilitation nevű szervezet munkatársai fiatal

pusztai sasokat szereltek fel olyan adókészülékekkel, amelyeket arra programoztak be, hogy naponta négyszer küldjenek szöveges üzenetet a madarak aktuális tartózkodási helyéről.

A sasok Kazahsztán egy területén töltötték a nyarat, mobilhálózati lefedettség nélkül. A kutatók arra számítottak, hogy a nyári időszakban felhalmozódott üzenetek akkor fognak megérkezni, amikor a madarak megindulnak dél felé.

A szakemberek úgy tervezték, hogy a sasok Kazahsztán vagy Oroszország bizonyos részein fognak keresztülhaladni, ahol a szöveges üzenetek ára viszonylag olcsó, 2-15 rubel (9-70 forint) között mozog.

Néhány madár azonban más útvonalat választott magának, ami azt jelenti, hogy csak Iránba érve csatlakozott újból mobilhálózathoz és kezdte meg a több száz szöveges üzenet "elküldését" orosz telefonszámokról, darabját 49 rubelnek megfelelő áron.

Mivel a projektre szánt pénzt az üzenetek kifizetésére fordították, a kutatók kénytelenek voltak adománygyűjtő kampányt indítani. A felajánlásoknak hála az év végéig biztosan folytatódhat a munka, és mivel az emberek még mindig küldenek pénzt, talán egészen a madarak jövő nyári hazaérkezéséig sikerül kitartani.

A veszélyeztetett pusztai sas Oroszország déli részén és Kazahsztánban költ, a telet pedig Afrikában és Indiában tölti.

A Bird Life International nevű szervezet szerint a madarak száma rohamosan csökken az élőhelyüket bekebelező mezőgazdasági beruházások, valamint a szélturbinák miatt.

Nyitókép: MTI Fotó: Lehoczky Péter
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018