INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

gyógyszer

rák

innováció

daganat

otthon elvégezhető diagnosztikai eljárás

Szakértők: gyors áttörés közeleg a rákgyógyszerek frontján

Infostart

Reményteli képet fest a betegek kilátásairól a második Innovatív Gyógyszeripari Körkép.

Személyre szabott orvoslás, big data, sejt- és szövetterápiák, mesterséges intelligencia - e technológiák határozzák meg a jövő gyógyszeripari irányait az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének kutatása, a második Innovatív Gyógyszeripari Körkép eredménye szerint - írja a Portfolio.hu.

Sok betegségterület gyógyításában jöhet komoly áttörés a következő években, javítva ezzel a betegek életminőségén és kilátásain, ehhez azonban kulcskérdés az innovatív készítményekhez való hazai hozzáférés gyorsítása.

A kutatás készítésekor megkérdezett szakértők szerint

a legmeghatározóbb technológia a személyre szabott orvoslás lesz.

Ezt követi a big data, a sejt- és szövetterápiák, génterápiák. De 4,4-es átlagpontszámot kapott a mesterséges intelligencia, 4,2-es pontszámot a fejlett terápiás területeken történő fejlesztések és 4 pontot a 3D nyomtatás.

Az egyesület arra is kíváncsi volt, hogy a következő 10 évben melyik betegségterület gyógyításában számítanak jelentős áttörésre. Az eredmények alapján a legtöbb említett betegség esetén közepes vagy nagy valószínűséggel várnak komoly előrelépést a válaszadók, leginkább a daganatos betegségek tekintetében optimisták, 4,6 pontot kapott az az értékelés, hogy

"biztosra vehető a változás".

A megkérdezettek kiemelten fontos szempontként értékelték a gyógyszerkassza növelését (4,9), a szakemberek itthon tartását (4,5) valamint a klinikai kutatások ösztönzését is (4,4).

A gyógyszeripari innovációt ösztönző lépések mellett a kutatás kitért a veszélyekre is, amelyeket nemzetközi kontextusban vizsgált. A megkérdezettek leginkább a szellemi tulajdon védelmének csökkenésétől tartanak (4), és szintén „eléggé” fenyegetőnek ítélték a képzett munkaerő hiányát, valamint a gazdasági visszaesést (3,9).

Nyitókép: eletingenlok.hu
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018