INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

egészségügy

csecsemőhalandóság

ensz

várandósság

unicef

who

11 másodperceként meghal egy csecsemő vagy egy várandós nő

11 másodperceként meghal egy csecsemő vagy egy várandós nő

Infostart / MTI

A jobb egészségügyi ellátásoknak köszönhetően soha ilyen jók nem voltak még a mutatók a gyermek- és anyai halálozások tekintetében, ám még mindig 11 másodpercenként meghal egy csecsemő vagy egy várandós nő valahol a világban – derült ki az ENSZ csütörtökön közzétett adataiból.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös jelentése szerint 2000 óta csaknem felével csökkent a gyermekhalálozás és több mint egyharmaddal az anyai halálozás a világon, döntően a megfizethető, minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javulása miatt.

A legfrissebb adatokból ugyanakkor az is kiderül, hogy

2018-ban világszerte 6,2 millió gyermek halt meg 15 éves kora előtt, és 2017-ben több mint 290 ezer nő halt bele a terhesség vagy a szülés közben kialakuló komplikációba.

A 6,2 millió gyermekből 5,3 millió öt éven aluli volt, közülük pedig csaknem 50 százalék élete első hónapjában halt meg.

"Egy tapasztalt kéz, amely segít az édesanyáknak és a csecsemőknek szülés közben, a tiszta víz, a megfelelő tápanyagok, az alapvető gyógyszerek és vakcinák mind sorsdöntőek" – hívta fel a figyelmet a jelentésben Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója, arra buzdítva a kormányokat és egészségügyi illetékeseket, hogy az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésével

"tegyenek meg mindent"

ezen emberéletek megmentéséért.

Az adatok jelentős egyenlőtlenségeket mutatnak a régiók között: a Fekete-Afrikában élő nők és gyerekek körében például sokkal magasabb a korai halálozás kockázata, mint a világ más részein.

A régióban élő nők esetében csaknem 50-szer magasabb az anyai halálozás kockázata, mint a gazdag országok női lakossága körében és a Fekete-Afrikában született gyerekeknél tízszer magasabb a kockázata az egyhónapos kor előtti halálozásnak, mint a gazdag országokban világra jött társaiknál.

Az elmúlt 29 évben ugyanakkor 56 százalékkal csökkent a gyermekhalálozás a 15 éven aluliak körében, ami évi 14,2 millióról 6,2 millióra való csökkenést jelent 2018-ra.

Kelet- és Délkelet-Ázsia országaiban a legjelentősebb a javulás: 80 százalékkal estek vissza a halálozási mutatók az öt éven aluli gyerekek körében.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018