eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Füstölő kémény Salgótarjánban 2018. november 14-én. A Nemzeti Népegészségügyi Központ előző napi tájékoztatása szerint több településen romlott a levegő minősége, öt városban egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt, további tizenhat településen kifogásolt volt a levegő minősége.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Új megoldások csökkenthetik a légszennyezettséget

Ausztrál tudósok német, kínai és amerikai együttműködésben áttörést értek el: képesek voltak kis energia ráfordítással, szobahőmérsékleten szén-dioxidból szilárd szenet létrehozni. A folyamathoz egy folyékony fém katalizárort használtak.

Bár a technológián még fejleszteni kell, a folyamathoz szükséges cérium ipari mennyiségű előállítását pedig meg kell oldani, de a jövőben akár gyárkéményekben használható az eljárás a szén-dioxid megkötésére – mondta az InfoRádiónak Török Ákos.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszékének vezetője kiemelte: szilárd fém használata esetén a szén-dioxid katalizálása következtében koszos lesz a felület, éppen ezért a szobahőmérsékleten folyékony gallium-ötvözetet használnak.

A folyékony galliumba nanométeres cériumot raktak, mely a kiváló redukcióképességével alakítja át a szén-dioxidot szilárd szénné.

Török Ákos elmondta: a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére van egy másik megoldás is, ez pedig a gáz befogása és felszín alatti tárolókba juttatása.

Magyar kísérlet

A szén-dioxidot megkötő építőhabarcs kidolgozásán dolgoznak magyar-ciprusi kutatások. Egy uniós pályázat elnyerésével kaptak lehetőséget – mondta el Török Ákos, a kutatás egyik vezetője. A habarcsba kis méretűre őrölt szemcséket helyeznek, ezzel megszázszorozva a megkötött szén mennyiségét, így egy négyzetméter habarcsfelület közel egy kilogramm szén megkötésére alkalmas.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy az őrléstechnikán finomítsanak. Reményeik szerint a találmány kereskedelmi forgalomba is hozható majd a jövőben.

Ráadásul maga a habarcs is környezet barát, mivel előállításával együtt jár a bazalt meddők felszámolása

– emelte ki a BME tanszékvezetője.

Bár a globális szén-dioxid mérlegen nem változtatna jelentősen, mégis jelentős hozzájárulást jelentene a gáz mennyiségének csökkentésére.

„Úgyis kell építkezni, úgyis kell habarcs, akkor miért ne olyat használjunk, ami még a szén-dioxid-mennyiséget is csökkentheti” – fogalmazott Török Ákos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×