eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Black Sea MAP (Maritime Archaeology Project) által 2018. október 23-án közzétett fotó a világ legrégebbi, teljes épségben maradt elsüllyedt hajójáról a Fekete-tenger mélyén, Bulgária partjainál. A 2400 éves görög kereskedelmi hajó, amelynek megvan az árbóca és a kormánya, 2 ezer méteres mélységben fekszik a tenger fenekén, oxigénhiányos vízben, ahol akár évezredekig megőrződnek a szerves anyagok. Brit és bolgár kutatók összesen 60, különböző korokból való hajóroncsot fedeztek fel, köztük 2400 évesnél is régebbi maradványokat, de azok teljesen szétesett hajókból származtak.
Nyitókép: MTI/EPA

Hihetetlen felfedezés a Fekete-tenger mélyén - videó

A világ legrégebbi, teljes épségben maradt elsüllyedt hajóját találták meg a Fekete-tenger mélyén, Bulgária partjainál brit és bolgár kutatók.

A 2400 éves görög kereskedelmi hajó 2 ezer méteres mélységben fekszik a tenger fenekén, oxigénhiányos vízben, ahol akár évezredekig megőrződnek a szerves anyagok - közölték a felfedezés londoni bemutatóján.

Az oldalán fekvő hajónak megvan az árboca, a kormánya; ilyet nem minden nap lát az ember. Ilyen típusú görög kereskedelmi hajót mindeddig csak az antik görög vázákon figyeltek meg - mondta Helen Harr, a Southamptoni Egyetem Tengerrégészeti Központjának archeológusa.

A Black Sea MAP (Maritime Archaeology Project)

három éven át kutatott egy 2000 négyzetkilométeres területet a Fekete-tenger mélyén,

Bulgária partjainál olyan technológiával, amilyennel korábban csak a nagy olajtársaságok rendelkeztek.

A kutatók valójában a tengerszint alakulását, a szárazföld süllyedését vizsgálták szonárral és mélytengeri robottal, a régészeti leletekre a munka járulékos hasznaként bukkantak.

Összesen 60, különböző korokból való hajóroncsot fedeztek fel, köztük 2400 évesnél is régebbi maradványokat, de azok teljesen szétesett hajókból származtak.

A hajók korát szénizotópos vizsgálattal állapították meg.

A kutatásban a Southamptoni Egyetemen mellett a Bolgár Tudományos Akadémia, a Bolgár Nemzeti Múzeum és a Bolgár Vízalatti Régészeti Központ vett részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×