INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

kék pingvin

ausztrália

felmelegedés

állatvilág

Veszélybe kerülhetnek az ausztrál kék pingvinek

Veszélybe kerülhetnek az ausztrál kék pingvinek

Infostart / MTI

Két dolog jelent komoly fenyegetést Nyugat-Ausztrália állam legnagyobb és a turisták körében óriási népszerűségnek örvendő pingvinkolóniájára: a klímaváltozás és az emberi tevékenység - figyelmeztetnek a kutatók.

A Perth partjainak közelében elterülő Penguin Island jelenleg nagyjából ezer kék pingvinnek, más néven törpe pingvinnek (Eudyptula minor) ad otthont. A szakemberek szerint a populáció a felére a csökkent az elmúlt évtizedben az óceán növekvő hőmérséklete és a változó időjárási feltételek miatt, amelyek megzavarták az állatok szaporodási ciklusát.

"A szaporodás idejét és kimenetelét tekintve mindig sok a változás, de a jelenlegi sikerráta jóval alacsonyabb az előző évekhez képest" - nyilatkozva Belinda Cannell kutató az ABC ausztrál közszolgálati médiumnak.

A szakember szerint

  • a területre hét évvel ezelőtt lecsapó óceáni hőhullám elpusztította azoknak az apró halfajoknak egy részét, amelyek a pingvinek étrendjének szerves részét képezték, ezért az állatoknak ma már jóval messzebb el kell úszniuk a szigettől, hogy táplálékhoz jussanak.
  • Mindeközben a korábbinál erősebb viharok elmossák a fészkelő helyeiket, és a madarak egyre nehezebben birkóznak meg a forró nyarakkal.

Cannell úgy véli, a változó környezeti feltételekkel nehéz felvenni a harcot, ám a területen zajló emberi tevékenységek jobb szabályozása segíthet a madarakon, amelyek több mint százezer turistát vonzanak a szigetre évente.

A pingvinhalálozások nagyjából egynegyedéért a vízi járművek okozta sérülések a felelősek.

A szakemberek szerint az emberekben tudatosítani kell, hogy a pingvinek a vízben úszkálnak, gyakran mindössze egy méterrel a felszín alatt, és nehéz őket észrevenni, ezért a csónakokkal lassan kell közlekedni a térségben.

A természetvédelmi hatóságok a helyi közösségekkel együttműködve igyekeznek javítani a madarak élőhelyeinek állapotát, például a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentésével.

Nyitókép: Wikipedia / Fir0002
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018