eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
György István főpolgármester-helyettes kipróbálja a kézszárítót a köztéri illemhely átadásán. A Fővárosi Csatornázási Művek az idei turistaszezon kezdetére felépítette Budapest legnagyobb és egyben legkorszerűbb köztéri illemhelyét a Hősök teréhez közel, a Műcsarnok mögött.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Sokkoló hír a vécéből: baktériumot fúj a kézszárító

Veszélyes baktériumokat fújnak a nyilvános mosdókban felszerelt kézszárító berendezések - derül ki a Connecticuti Egyetem kutatásából.

Bár a kézszárítók elviekben higiénikusak, hiszen anélkül lépnek működésbe, hogy hozzá kellene érni, a készülék a legkevésbé sem ártalmatlan. Az amerikai Connecticuti Egyetem kutatói nemrég az egyetem 36 mosdójában vizsgálták meg az ott használatos kézszárítókat, amelyekről kiderült, hogy az általuk kifújt levegőben ott a Bacillus subtilis, azaz a szénabacilus nevű baktérium is, amely többek között az emberi bélrendszerben található meg - írja a hvg.hu.

A baktérium a wc-k öblítésekor a székletből kerül a levegőbe, és mivel a kézszárító a mosdóban található levegőt szívja be, majd melegítve fújja ki

– így végeredményben rendkívül szennyezett levegővel szárítja a kezünket.

A kutatók a vizsgálat során mintát vettek a kézszárító nélküli és a kézszárítóval ellátott illemhelyek levegőjéből. Míg előbbi esetében táptalajonként csupán hat baktériumtelepet tudtak kitenyészteni, utóbbinál ennek épp tízszeresét. Összesen 21 fajta baktérium 62 típusát találták meg, amelyek között olyan súlyos fertőzéseket okozókat is találni, mint például Staphylococcus aureus.

Ha a kézszárító berendezéseket szűrőkkel látják el, az is csupán a kórokozók 75 százalékát képes megszűrni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×