eur:
388.74
usd:
361.96
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Speciális babafigyelő rendszert fejlesztettek - videó

Speciális babafigyelő rendszert fejlesztettek - videó

Vezeték és bőrkontaktus nélküli kamerát fejlesztettek a koraszülöttek állapotának, egészségi adatainak nyomon követésére svájci tudósok.

A lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatói a svájci elektronikai és mikrotechnológiai központ (CSEM) tudósaival együtt olyan kamerát fejlesztettek ki, amelyik lehetővé teszi a koraszülöttek kulcsfontosságú életfunkcióinak folyamatos mérését anélkül, hogy érzékelőket kellene a testükre helyezni - olvasható az egyetem közleményében.

Ez azért fontos, mert

a koraszülött kisbabák bőrére helyezett érzékelők az esetek csaknem 90 százalékában tévesen riasztanak.

A kamerák első klinikai tesztjeit a zürichi egyetemi kórházban kezdik meg hamarosan.

"A jelenlegi érzékelők, amelyeket a koraszülöttek törzsére érősítenek, az esetek 90 százalékában tévesen riasztanak, ennek oka elsősorban a csecsemő mozgása" - magyarázta Jean-Claude Fauchere, az egyetem neonatológiai klinikájának orvosa.

A riasztások megzavarják a csecsemőket, mivel minden alkalommal meg kell őket vizsgálni, ráadásul stresszforrás a nővérek számára, akiknek mindannyiszor oda kell szaladniuk a babához. "Ezért a valódi vészhelyzetet esetleg kevésbé kezelnék jól" - tette hozzá Fauchere.

A kamerák segítségével nem lesz szükség semmiféle fizikai kontaktusra a méréshez. A szívverést az újszülött bőrszínének finom változásai alapján monitorozzák, a légzést a váll és a mellkas mozgásának megfigyelésével.

Éjszaka infravörös kamerák veszik át a munkát, ezzel lehetővé válik a folyamatos megfigyelés.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×