eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ilyen a Jupiter a Juno űrszondáról nézve

Ilyen a Jupiter a Juno űrszondáról nézve

Elküldte első fényképeit a Jupitert vizsgáló Juno űrszonda a pasadenai NASA űrközpontba. A Naprendszer legnagyobb bolygóját és három holdját ábrázoló felvétel bizonyítja: a pályára állás után működik a berendezés, amelynek rendszereit ezekben a napokban indítja újra a földi irányítás.

„A Juno űrszondát a Jupiter légkörének, belső szerkezetének vizsgálatára küldték. Nem is az a legfontosabb cél, hogy megismerjük, most mi van a Jupiterrel, hanem leginkább a Jupiter múltjára vagyunk kíváncsiak. Ennek a titkait pedig a bolygó belseje rejti” - közölte az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

Ilyen a Jupiter a Juno űrszondáról nézve

„A Jupiterben egy nagyon összesűrűsödött hidrogén-héliumbelső van. Olyasmi, mint egy csillagban – mint a Napban –, csak persze túl kicsi ahhoz, hogy bármiféle energiatermelés, fúzió beindulhasson benne. Legbelül pedig van egy szilárd, kőzetszerű mag” - ismertette a csillagász.

„Ez úgy jöhetett létre, hogy először kialakult egy kövekből, esetleg fémekből álló mag, majd erre a nagy tömegű mag gyűjtötte össze a gázokból álló nagy bolygótestet, légkört” - magyarázta Sárneczky Krisztián.

Elmondta, arra szeretnének rájönni a csillagászok, hogy a Jupiter mint egy csillag, vagy inkább mint egy bolygó alakult ki.

„Mivel nagyon vastag felhőzete van, és egyébként is egy óriásbolygó – a Naprendszer legnagyobb bolygója – nem tudunk lelátni, benézni a magjába. Úgyhogy a Jupiter gravitációs terét kell feltérképezni – erre való ez a szonda többek között” - közölte a csillagász.

„Nagyon elnyúlt, ellipszisre emlékeztető pályán kering majd a műhold a Jupiter körül. A pálya Jupiter-közeli szakasza minden eddiginél közelebb – néhány ezer kilométer távolságra – lesz a bolygó felszínétől. A távoli pontja viszont jó messzire elmegy: ez kell ahhoz, hogy végrehajtsa azokat a két évre tervezett vizsgálatokat, amire létrehozták” - részletezte Sárneczky Krisztián.

Ilyen a Jupiter a Juno űrszondáról nézve

„A Juno nemrég elküldte az első képeket a Jupiterről, amelyeket 4,3 millió kilométer távolságból készített. Az az igazság, hogy ezeknél a képeknél sokkal jobb felvételeket készítenek amatőr csillagászok a Föld felszínéről, így ezek a képek még inkább csak PR célokat szolgálnak és a műszer tesztelését segítik. A több mint 4 millió kilométer azért hatalmas távolság – a Hold van tőlünk 380 ezer kilométerre –, úgyhogy itt még hónapokig a műszerek kalibrációja folyik” – mondta a csillagász.

Elmondta, hogy most épp olyan szakaszban van a szonda, amikor távolodik, ám hamarosan közeledni fog, és augusztus végén közelebb ér.

„A Jupiter négy nagy holdjából három látszik, de csak apró kis korongként a képen, és látszik egy-két felhősáv a Jupiter légkörében, illetve ha jól sejtem, akkor a nagy vörös foltnak a több száz éve örvénylő vihara is látszik a felvételen. De ennél még ezerszer-milliószor jobb képek fognak készülni, amikor a bolygó közelében lesz az űrszonda” - közölte az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×