eur:
392.8
usd:
367.99
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elviselhetetlen hőség köszönthet a Perzsa-öbölre a század végére

Az emberi szervezet számára elviselhetetlen hőség állhat be a Perzsa-öböl egyes részein a globális felmelegedés következményeként a század végére - figyelmeztetnek a szakemberek a Nature Climate Change című folyóiratban közölt tanulmányukban.

A kutatók szerint amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása változatlanul folytatódik, akkor az átlagosan tíz, illetve húsz évente előforduló hőhullámok olyan erőssé válnak a század végére, hogy egy fiatal, egészséges ember már nem lesz képes a normális testhőmérséklet fenntartására. A szakemberek szerint még a szokásos évi nyári hőhullámok is veszélyessé válhatnak, különösen az idősekre és a nagyon fiatalokra nézve.

"Az emberi test normális hőmérséklete nagyjából 37 Celsius-fok, a bőré 35 Celsius-fok" - mondta Jeremy Pal, a Los Angeles-i Loyola Marymount Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. A különbség teszi lehetővé a többlet hő leadását, különösen fülledt időben. Amikor azonban a nagy hőség és a páratartalom együttese elér egy bizonyos szintet, "a szervezet többé nem képes lehűteni magát és elkezd túlmelegedni" - magyarázta a szakember.

Ennek a küszöbnek az átlépését jelenti például, ha 50 százalékos páratartalom 46 Celsius-fokos hőmérséklettel párosul. Légkondicionáló nélkül az ember nagyjából hat órán át bírja ilyen feltételek között, mielőtt a szervezete elkezdene leállni. A kutatók szerint számos ipari tevékenység - fuvarozás, építkezés, mezőgazdasági termelés - és például a zarándoklás is veszélyessé válhat ilyen körülmények között.

Eddig a Föld egyetlen pontja sem lépte át ezt a küszöböt. A perzsa-öbölbeli feltételek azonban ideálisak ahhoz, hogy az emberi szervezet számára elviselhetetlen gőzkatlanok alakuljanak ki bizonyos területeken.

Az ENSZ vezető tudományos bizottsága szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelenlegi ütemével számolva, a század végéig várhatóan nagyjából 4 Celsius-fokkal fog emelkedni a globális átlaghőmérséklet.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×