eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma

Világűrről készült fotókat állítottak ki Bécsben

A Földről és a Holdról készült első fényképektől a távoli galaxisokról készült felvételekig a világűr régi és új fotóit bemutató tárlat nyílt csütörtökön Bécsben.

"A fényképezés forradalmasítja a csillagászatot" - mondta a kiállítás kurátora, Jay Belloli. A Westlicht Galériában kiállított mintegy 150 fotó legrégebbike még 1839-ben készült.

"A csillagászoknak így több idejük lett tanulmányozni azt, amit láttak" - tette hozzá a kurátor, aki emlékeztetett, hogy azelőtt nem tudtak képeket cserélni, vagy tovább tanulmányozni egy jelenséget, mint ameddig az égbolton látható volt. Más volt viszont a helyzet például az 1882-ben Fokváros fölött lefotózott üstökös esetében.

Kezdetben voltak a szárazföldről készült fekete-fehér felvételek, a technika fejlődésével pedig megjelentek a világűrből készült fotók, majd a gyakran több gép több száz felvételéből álló panorámaképek.

A Saturnusról és a gyűrűiről készült egyik kép például a Cassini űrszonda által 2006-ban készített több mint 130 felvétel kombinációja.

"Az űreszközök ma már felvételek ezreit küldik naponta a Földre" - mondta Belloli, aki szeretné a kiállítást a legújabb képekkel frissíteni. A bemutatott gyűjtemény legfrissebb darabjai 2012-ben készültek.

Akárcsak a világűr meghódításának története, a világűrről készült fotóké is az emberiség történelmének egy-egy epizódját mutatja be, mint például az egész Földet bemutató felvétel, amelyet az utolsó Hold-misszió, az Apolló 17 legénysége hozott magával, míg korábban a Holdról készült fényképeken bolygónk csak részben volt látható.

"Eddig a felvételig nem volt elképzelésünk arról, hogyan néz ki bolygónk messziről" - mondta Jay Belloli.

"Olyan fotókat igyekszem bemutatni, amelyek tudományos szempontból fontosak, de érdekes látványt is nyújtanak, és sokszor szerintem fantasztikusak" - fejtette ki az amerikai kurátor, a California/International Arts Foundation munkatársa, a május 25-ig Bécsben látható Völlig Losgelöst (Zéró gravitás) kiállítás kezdeményezője.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×