eur:
404.24
usd:
373.86
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Ha megszakad a szaporodási lánc, megállíthatjuk a malária terjedését

Genetikailag módosított, spermium nélküli szúnyogok szabadon eresztésével lehetne a jövőben megelőzni a malária terjedését és csökkenteni egy nagyobb járvány kitörésének esélyét - közölték brit kutatók.

Az Imperial College London munkatársai génmódosítással sterilizáltak hím szúnyogokat úgy, hogy működésképtelenné tették a spermiumok termeléséhez szükséges egyik gént.

Azt is megvizsgálták, miként viselkednek a nőstény szúnyogok a terméketlen hímekkel, és úgy találták, hogy azok nem tudták megállapítani, melyik potenciális partnerük a termékeny és melyik a spermium nélküli.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente akár 300 millió maláriás eset van világszerte, 2009-ben 781 ezren haltak meg miatta, főként afrikai gyerekek. A halálesetek 90 százaléka történik Afrikában, ennek 92 százaléka öt év alatti gyereket érint.

A malária parazitája az egyik emberről a másikra az Anopheles szúnyogfajok nőstényének közvetítésével jut át a fertőzött vérrel. Miután a fertőzött ember vére a szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a betegség parazitáját. A paraziták a frissen megfertőzött ember májában maradnak néhány hétig, majd a véráramba jutnak, ahol megfertőzik a vörösvérsejteket, és tovább szaporodnak.

A mostani kísérletekben Anopheles gambiae szúnyogfajjal dolgoztak. A terméketlen hímmel való párosodás után a nőstény szúnyogok nem érzékelték a spermiumok, illetve a megtermékenyítés hiányát, amit az bizonyít, hogy nem kerestek másik hímet, nem kíséreltek meg újabb párzást, a szaporodási lánc tehát megszakadt.

Flaminia Catteruccia kutatásvezető és csoportja tanulmányát az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben tette közzé.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×