eur:
388.83
usd:
363.33
bux:
68037.39
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pálinkás József: Itt kizárólag a világszínvonal elfogadható

Újabb három évre Pálinkás Józsefet választották a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé, aki az InfoRádiónak adott interjújában elmondta: a kutatóhálózat hatékonyabbá tétele a fő célja, ez akár már folyamatban lévő kutatások leállításával, illetve a kutatók nyugdíjazásával is járhat.

Eredményesnek ítéli az elmúlt három esztendőt a Magyar Tudományos Akadémia újraválasztott elnöke. Ezalatt új akadémiai törvény született, megalkották az új alapszabályt, és jelentősen megváltozott az akadémia működése, igazgatása - foglalta össze Pálinkás József.

Hozzátette azonban, hogy mindennek a megvalósítása csak úgy lehetséges, ha az akadémiai intézményhálózat is átalakul, valamint, ha mindezt a kormány is támogatja.

Pálinkás József jelezte: javaslatot tesz az akadémia 5,1 milliárd forintos többlettámogatására, de az, hogy a kutatásfejlesztést mennyivel segíti a költségvetés, nem az ő döntésén múlik. Ez az összeg egyébként egy fél sportcsarnok, vagy két kilométer rosszul tervezett autópálya megépítésére elegendő csupán - jegyezte meg az elnök.

A pénz tehát rendelkezésre áll, és csak döntés kérdése, hogy fel akarunk-e építeni Magyarországon professzionális kutatóhálózatot, vagy sem - mondta Pálinkás József.

Az elnök szerint a hatékonyságon sokat lehetne javítani. Úgy gondolja, hogy a Magyar Tudományos Akadémián belül akadnak olyan kutatások, amelyek nem ütik meg az elvárt mércét, hiszen itt kizárólag a világszínvonal elfogadható.

A Pálinkás József által fölvetett egymilliárd forintos belső megtakarítás adott esetben bizonyos kutatások leállítását, a kutatók más programokba való bevonását jelentheti. Az elnök szerint az is elképzelhető, hogy lesz olyan terület, ahonnan nyugdíjaznak munkatársakat, különösen akkor, ha elérték a korhatárt.

Konkrét leállítandó kutatásokról, fölöslegessé vált kutatókról az elnök nem beszélt. Miként elmondta, itt általánosabb átalakításról van szó, amit a teljes intézményhálózatnál kell elvégezni.

Akadémiai elnöksége mellett Pálinkás József közreműködött például a felsőoktatási törvény koncepciójának elkészítésében is. Arról, hogy a közeljövőben várható-e tőle hasonló szerepvállalás, azt mondta: ha megkérdezik a véleményét, biztosan elmondja majd, de ha nem kérdezik meg, viszont lát olyasmit, ami az ország kárára lenne, azt szóvá fogja tenni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×