eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Veszélyes lehet, ha öregkorára fogy le!

Védtelenebbek lesznek a betegségekkel szemben későbbi életükben a túlsúlyos, elhízott középkorúak - írja egy finn tanulmány. A kutatás ezer ember megkérdezésével készült, és készítői arra jutottak, hogy azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik negyvenes éveikben híznak meg, majd ezután lefogynak.

A szívbetegségek köztudottan leginkább a középkorú férfiakra jelentenek veszélyt, még akkor is, ha nincs nyilvánvaló oka megbetegedésüknek. A kutatók emlékeztetnek rá, hogy az elhízás nagyon jól ismert oka a keringési zavaroknak. Paradox módon a túlsúlyosság akár megelőző hatású is lehet.

A "törékenységi szindróma", amikor a idős emberek súlyt vesztenek, elgyengülnek az izmaik, gyakran kimerülnek már egy kis erőfeszítéstől is, mostanában egyre több figyelmet kap a kutatók részéről. Sokaknál ugyanis nem látnak okot a szindróma jelentkezésére.

A tanulmányhoz a kutatók 25 éves koruktól a hetvenes éveikig követték nyomon a pácienseket. Amint várható volt, akik elhíztak negyvenes éveikben, azoknak rosszabb kilátásaik voltak, mint azoknak, akik nem. Azonban amikor később is megvizsgálták őket, már más kép tárult a kutatók elé.

Akik ugyanis középkorúként elhíztak, de később lefogytak, azoknak hetvenes éveikben nagyobb volt a megbetegedési és a halálozási arányuk. A súlyvesztést, ami nem volt feltétlenül szándékos, nem magyarázza a rák vagy más betegségek.

A tanulmány egyik szerzője, Dr. Timo Strandberg szerint annak, aki negyvenes éveiben elhízik, annak jobban elhasználódik a keringési rendszere, de az olyan, túlsúlyosaknál gyakori betegségek is szerepet játszhatnak ebben, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség korai stádiumai.

A tudósok most azon dolgoznak, hogy megtudják, az ezerfős minta melyik csoportja a legegészségesebb - valószínűleg azok, akiknek a súlya egész életében rendben volt, esetleg akik ugyan felvettek pár kilót, de nem a hatvanas-hetvenes éveikben fogytak le.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×