eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jó hír a brazíliai őserdőkről

Lassult az őserdők kiirtásának üteme Brazíliában - összegezte a legfrissebb felméréseket az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatóhelyettese, a klímaváltozással foglalkozó ENSZ-bizottság, az IPCC magyar tagja. Somogyi Zoltán a testület ülése után az InfoRádiónak elmondta: Brazília újabban saját űrszondával figyelteti, hol égetik le illegálisan a fákat az Amazonas-medencében, de a pusztítás még így is jelentős.

Míg korábban évente 25, addig az utóbbi három esztendőben 15 ezer hektárnyi őserdőt pusztítottak el az Amazonas-medencében, vagyis az erdőirtás üteme valamelyest lassult. Ebben nagy szerepe van annak, hogy Brazília saját műholddal figyelteti, hol égetik le illegálisan a fákat - mondta az InfoRádiónak a klímaváltozással foglalkozó ENSZ-bizottság, az IPCC magyar tagja.

Az űrből látszik, hogy az erdőket elsősorban az utakkal párhuzamos sávokban pusztítják. Ennek oka, hogy a trópusokon egy-egy területet csak három-öt évig lehet mezőgazdasági termelésre használni, mivel a talaj nagyon gyorsan kimerül - magyarázta Somogyi Zoltán, az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatóhelyettese.

Az újonnan leégetett erdőterületeken főként takarmánynövényeket, illetve bioüzemanyag előállítására használható terményeket termesztenek.

Bár a műhold nyolcóránként közvetített képei megmutatják, hol folyik illegális erdőirtás, a hatóságok sokszor mégsem tudják felelősségre vonni a fák elpusztítóit, az óriási terület birtokviszonyai azonban jórészt rendezetlenek - mondta a szakember.

Az IPCC szakértői nemrég arra kérték a többi között Brazíliát, hogy csatlakozzon a kiotói egyezményhez. A dél-amerikai állam ezzel azért járna jól, mert pénzt kapna a nagy szén-dioxid-kibocsátó országoktól azért, hogy ezek az őserdők által lekötött szenet a jegyzőkönyv hatálya alatt elszámolhassák - fűzte hozzá az IPCC magyar tagja. Megjegyezte: az elszámolás módja bonyolult kérdés, de az első lépést már megtették.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×