eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elszámolták az antarktiszi olvadás mértékét

Az egyik legnagyobb jégmező elolvadása feltehetően nem fogja olyan mértékben megemelni az óceánok szintjét, mint azt korábban vélték. A kutatók most 3,3 méterre teszik a nyugat-antarktiszi jégmező megsemmisüléséből eredő tengerszint-növekedést.

Előző becslések öt-hat méteres emelkedést jósoltak a közvetlen térségben.

De még az alacsonyabb szintnövekedés is komoly veszélyt jelentene a nagyobb tengerparti városokra, köztük New Yorkra. "A tengerszint emelkedését az éghajlatváltozás egyik legsúlyosabb következményének számít - emlékeztet a Science című tudományos lapban megjelent cikk szerzője, Jonathan Bamber. - Már másfél méteres vízszintemelkedés esetén is egyedül Bangladesben tizenhétmillió embernek kellene kiköltöznie otthonából".

A bristoli egyetem professzora szerint a nyugat-antarktiszi jégmező jelenti az "egyik legsúlyosabb veszélyt". A világon három nagy jégmező létezik, Grönland, Kelet-Antarktisz és Nyugat-Antarktisz, de az utóbbi van legjobban kiszolgáltatva az éghajlat változásainak, ugyanis az a legingatagabb. "Ez azt jelenti, hogy a jégmező akár rohamos gyorsasággal is összeomolhat, aminek következtében rengeteg jég juthat a világtengerekbe" - figyelmeztet.

A pontosabb számításokat az tette lehetővé, hogy a kutatók az utóbbi harminc évben egyre több helyen tudták megmérni a jégtakaró vastagságát, és pontosabb lett a felszínről alkotott topográfiai képük is. Így egyrészt megbízhatóbban tudták kiszámítani azt a jégmennyiséget, amely hozzájárulhat a tengerszint emelkedéséhez, másrészt jobban megértették, hogy a jégmező mekkora részét érinti az instabilitás.

Az új tudást szimulációs modellekbe átültetve kiszámolták, hogy az egész 2,2 millió köbkilométernyi jégtömegnek csak egy része omolna össze, és hat helyett csak 3,3 méterrel emelkedne a tengerszint. És mivel a Föld gravitációs mezejéből fakadóan nem mindenhol lenne ekkora a növekedés mértéke, kiszámolták azt is, hogy mely régiókat érintené leginkább.

"A tengerszint legnagyobb mértékű emelkedése a negyvenedik szélességi fok körül várható, Észak-Amerika atlanti és csendes-óceáni partjai mentén - mondja Bamber. - Ebbe beleesne például San Francisco és New York. Ezeken a vidékeken a globális átlaghoz képest huszonöt százalékkal nagyobb mértékű lenne az emelkedés".

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×