Ha edzés után veszünk be vitaminokat, annak több pozitív hatása is lehet - állították eddig a kutatók. Az olyan antioxidánsok szedése, mint a C- és az E-vitamin ugyanis megvédi a szervezetet az olyan kémiai melléktermékektől, amelyek az izzadás során keletkeznek.
Az antioxidánsok megvédik a szervezetet az "oxidáló stressztől" azzal, hogy eltávolítják az ezt okozó "szabad gyököket". Ez a károsodás összefüggésben állhat a rákkal és szívbetegségekkel is.
De Dr. Michael Ristow, a jénai egyetem professzora szerint ezek a "szabad gyökök" pozitív szerepet is játszhatnak, mivel növelik a szervezet érzékenységét az inzulinra - ami nincs meg kettes típusú cukorbetegségnél. Ezt a hatást viszont az antioxidáns vitaminok megszüntetik.
Azoknál, akik rendszeresen szednek E- és C-vitamint, nem csökkent a "szabad gyökök" mennyisége, azoknál viszont, akik nem, még növekedett is. Négy, intenzív edzéssel töltött hét után az inzulin-érzékenység visszaállt azoknál, akik nem vettek be több antioxidánst. Akik viszont tovább szedték a vitaminokat, azok sokkal rosszabbul jártak.
Dr. Sarah Aldred, a birminghami egyetem biokémia-professzora szerint mindez nem azt jelenti, hogy az antioxidánsok rosszak, hanem azt, néha érdemes meggondolnunk, jól járunk-e azzal, ha bevesszük őket.
Dr. Elisabeth Weichselbaum, a Brit Táplálkozástudományi Alapítvány munkatársa szerint az antioxidánsok megvédik a sejteket a károsodástól, és az olyan betegségek kockázatát is csökkentik, mint a rák. Azonban nem szabad rendszeresen sokat beszedni belőlük, mert az már káros lehet. Ha egészségesen és változatosan táplálkozunk, akkor amúgy is elég antioxidáns jut s szervezetbe - tette hozzá.
Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt