eur:
389.68
usd:
363.57
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még rosszabbul járhatunk, ha kitisztul a levegő

Emberek ezreinek haláláért felelős, csökkenti a termést, de visszafogja a globális felmelegedést az Ázsia jelentős része felett három kilométer vastagon megtalálható szmog - egyebek mellett ezt tartalmazza az ENSZ most nyilvánosságra hozott jelentése.

A gyárakból, járművekből és tüzekből származó szennyező részecskék visszaverik a légkörbe a napsugárzás jelentős részét, így korlátozzák az üvegházhatás fokozódását.

Az ENSZ környezeti programjának vezetője kijelentette: ez a barna felhő részben elrejti a felmelegedés következményeit. A legsúlyosabban érintett területen a homály következtében negyedével kevesebb napsugárzás éri el a felszínt. Ha a szennyezés teljesen eltűnne, a jelentés szerint akár 2 Celsius-fokkal is nőhet a Föld átlaghőmérséklete.

A szmogfelhő hatásai persze nem csak pozitívak: a jelenséget felelőssé teszik az indiai monszunidőszak rövidüléséért, miközben az áradások fokozódnak Dél-Ázsiában és Kína déli részén.

A szmog jelentős részét alkotó korom lerakódik a gleccsereken is, ami miatt azok több hőt nyelnek el, mintha csak fehér hó és jég alkotná felszínüket. Ennek nyomán gyorsabban szorulnak vissza a jégárak, amelyek több milliárd embert látnak el ivóvízzel a Föld legsűrűbben lakott részén. A Mount Everesten lévő egyik mérőállomáson olyan magas koromkoncentrációt mértek, mint a városi területeken.

A jelentés évi 340 ezerre teszi a légszennyezés miatt bekövetkezett halálesetek számát. A szmog valószínűleg visszaveti a termés mennyiségét is, a gyérebb napfényben ugyanis a növények kevesebb energiát képesek nyerni a fotoszintézis révén. Ez különösen súlyos probléma a dráguló élelmiszerek korában.

A hatásukat évtizedeken át kifejtő üvegházhatású gázokkal szemben azonban ezek a részecskék néhány hét alatt eltűnnének a légkörből, ha megszűnne a kibocsátásuk.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×