eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A kínaiak már a Holdat is feltérképezték

Kína bemutatta az első teljes holdfelszíntérképét, amely a több mint egy évvel ezelőtt Hold körüli pályára állított szonda, a Holdistennő 1, azaz a Csang-o ji-hao kamerájával készült.

Az égitest teljes felszínét ábrázoló fénykép az eddigi legteljesebb és legrészletesebb a kínai űrkutatás történelmében - jelentette be szerdán a kínai védelmi minisztérium szolgálatában álló tudományos, technológiai és ipari bizottság.

A nagyfelbontású fotók alapján a tudósoknak egy rendkívül pontos, részletes holdtérképet sikerült összeállítaniuk - közölte Szun Laj-jen, a bizottság alelnöke.

A csaknem egy évvel ezelőtt Hold körüli pályára állított szonda - az előzetes tervek szerint - az északi és a déli szélességi körök 70. foka között fényképezte volna végig az égitestet, azonban a kamera még olyan jó állapotban volt, hogy a pólusokról is sikerült nagyfelbontású képeket küldenie.

A Holdról készült nagyfelbontású térképet a Kínai Nemzeti Múzeumban mutatták be, azt azonban még nem lehet tudni, hogy a nagyközönség mikor láthatja.

A Holdistennő 1 ezzel befejezte az egy évre tervezett tudományos küldetését, amellyel az ország első Hold-programjának első fázisa is lezárult - közölte Csen Csiu-fa, a bizottság elnöke.

A következő lépésben, valamikor 2012 körül egy ember nélküli holdjármű holdraszállását tervezik; ez az égitest bizonyos területeit vizsgálná aprólékosan.

A 2017 körül várható harmadik lépésben egy újabb holdjármű az összegyűjtött mintákat hozná vissza a Földre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×