eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Műholdas megfigyelés segíthet megakadályozni a kolerajárványt

Olyan módszert sikerült kifejleszteniük amerikai kutatóknak, amely a tenger műholdas megfigyelésével jósolja meg a kolera felbukkanását. Tapasztalataik szerint ugyanis a kolerajárványok a tengervíz időszakos melegedése után törnek ki.

A műholdak a Bengáli-öbölben mérték a víz hőmérsékletét valamint a mikroszkopikus tengeri növények, a fitoplankton mennyiségét. Az eredmények rámutattak, hogy az indiai Kolkatában (Kalkutta) és a bangladesi Matlabban röviddel azután tört ki a kolera, hogy a tengervíz hőmérséklete megemelkedett, a fitoplanktonok pedig elszaporodtak.

Rita Colwell, a Marylandi Egyetem számítástechnikai intézetének professzora több mint harminc éve tanulmányozza a kolerajárványokat. Állítása szerint a műholdas megfigyelésben rejlik a kulcs a megelőzéshez. "A műholdas adatok segítségével megjósolhatjuk, mikorra várható a kolera feltűnése, így a népegészségügyi szervek fel tudnak készülni rá, és időben figyelmeztetni tudják a lakosságot az ivóvíz állapotára" - mondta a BBC-nek.

A kolera kórokozója természetes körülmények között egy, az evezőlábú rákok csoportjába tartozó zooplanktonfaj belében él, amely fitoplanktonnal táplálkozik. Ha megemelkedik a tengerszint, akkor a rákocskák betalálnak Bangladesh és India mélyebben fekvő részeinek vízkészleteibe. Colwell professzor szerint egyszerű textilszűrőkkel ki lehetne szűrni a rákocskákat, és ez rendkívüli mértékben csökkentené a kolera előfordulását.

A kutatók abban reménykednek, hogy rövidesen képesek lesznek hetekkel vagy akár hónapokkal előre megjósolni a kolera felbukkanását azzal, hogy a tenger távolabb eső részeit is figyelik, vizsgálják az óceáni áramlatokat és következtetnek a plankton elszaporodására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×