eur:
389.39
usd:
363.55
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Életet menthet, ha két héttel korábban oltják be a babákat

Ha a szokásosnál két héttel korábban adnák be a kisgyerekeknek a szamárköhögés elleni védőoltást, azzal jelentősen csökkenthetnék a megbetegedések számát és évente hét kicsi életét mentenék meg csak az Egyesült Államokban - állítják az orvosok.

Az Egyesült Államokban évente 1236 szamárköhögéses megbetegedést diagnosztizálnak. A betegség 898 esetben olyan súlyos, hogy a kicsiket kórházba kell szállítani, hét gyereknek pedig az életét sem sikerül megmenteni.

Sokat javítana a helyzeten, ha a kicsik a mostaninál két héttel korábban kapnák meg a védőoltást - állítják a Waker Forest University Scool of Medicine és a Vandebilt University kutatói a Pediatrics című szakfolyóirat legfrissebb számában.

Emlékeztetnek arra, hogy az utóbbi időben nő a szamárköhögéses esetek száma, pedig a védőoltás kimondottan hatékony. Az Egyesült Államokban a vakcinát öt adagban kapják meg a gyerekek: két, négy és hathónapos korukban, amelyet két emlékeztető oltás követ 15-18 hónapos, illetve 4-6 éves kor között.

Lehetséges azonban az első oltást már hathetes korban is beadatni - ennek hatékonyságát vizsgálták a kutatók. Bár mindössze két hetes különbségről van szó - ami elhanyagolhatónak tűnhet -, ez nem így van. Ha ugyanis a kicsik hathetes korukban kapják az első oltást, akkor 25 százalékkal nő a babák védettsége.

S mivel a szamárköhögés különösen a nagyon fiatal babák esetében veszélyes, az első oltás előrehozása országos szinten jelentősen csökkentené a súlyos, adott esetben halálos kimenetelű megbetegedések számát.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×