eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hamarosan bárki megtudhatja, meddig lesz még termékeny korban

Egy egyszerű vérvizsgálattal megállapítható a pontos időpontja annak, mikor lép egy nő a változó korba. Mindez a nyugati világban nagy segítség lehet azoknak a nőknek, akik egyre későbbre hagyják a gyermekvállalást: az eljárás segítségével nem csúsznak ki a termékenységi ciklusukból.

Az orvosok a jövőben képesek lesznek igen pontosan megbecsülni azt, mikor jelentkeznek a menopausa első tünetei egy nőnél. Mindez azért fontos, mert így előre meghatározható, meddig vállalhat gyermeket valaki.

A teszt a vérben lévő hormonok szintjéből következtet az időpontra, egyes női hormonok mennyisége ugyanis öt évvel a menopausa előtt drámaian lecsökken.

Egyesült államokbeli kutatók 14 éven át vizsgáltak összesen 629 nőt, és elkészítették az úgynevezett termékenységi térképüket.

A kutatást végző Michigani Egyetem professzora, Maryfran Sowers elmondta: a hormonok szintjének vizsgálatából megállapítható, milyen gyorsan halad az illető a változó korba, azaz mennyi ideig van még a termékeny szakaszban.

Bár az eljárás hétköznapi alkalmazására még várni kell, és az is valószínű, hogy ára igen borsos lesz, fejlesztői azt ígérik: igen pontos előrejelzést ad majd a nőknek a termékenységi térképükről.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×