eur:
389.15
usd:
361.59
bux:
68582.08
2024. május 7. kedd Gizella

Megmenthetik az életünket a cápák

A cápák immunrendszere, vérük antitestjei jelenthetik a reményt a rák, a malária és a reuma elleni küzdelemben. A kutatók szerint a betegségeknek különös sikerrel ellenálló állat így nem csak kiolthatja, hanem meg is mentheti az emberek életét.

A cápáknak az emberéhez hasonló immunrendszerük van, de antitestjeik - azok a molekulák, amelyek a betegségek ellen küzdenek - kivételesen rugalmasak. A kutatók azt remélik, ez a tulajdonsága felhasználható arra, hogy lassítsuk az olyan betegségek terjedését, mint a rák.

Tulajdonképpen a kezelések új generációjának kifejlesztéséhez is vezethet a cápák antitestje. Az ausztrál kutatócsoport úgy találta, a ragadozó e molekulái segítségével képes túlélni a magas lázat, a szélsőségesen savas vagy éppen lúgos környezetet.

 A cápák antitestjei képesek lekötni a rákos sejteket, és így lelassítani, talán meg is állítani a kór szétterjedését a szervezetben.

Azért a cápára esett a tudósok választása, mert immunrendszerük különösen erős, és a legritkábban roppan össze a fertőzések súlya alatt. Azt remélik, a cápák antitestjének segítségével nem csupán a rák, hanem például a malária és a reuma ellen is hatásosan lehet majd harcolni.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×