eur:
390.67
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Az emberi evolúciónak vége!"

Az emberi evolúció véget ért - állítja egy vezető brit tudós, aki szerint ennek az az oka, hogy kevesebb férfi válik idős korban apává, ezért nincs elegendő számú a génmutáció, kevésbé hat a természetes szelekció.

Steve Jones úgy véli, hogy az evolúció három tényezőjének (a természetes szelekciónak, a génmutációnak és a véletlenszerű változásnak) mértéke mára alaposan lecsökkent.

A Vége az emberi evolúciónak című előadásában a Londoni Egyetem professzora kifejtette: a génekben a változást a vegyi anyagok és a radioaktív szennyezés mellett leginkább az öregedés idézi elő, az evolúció folyamatát az befolyásolja, milyen idős korukban válnak apává a férfiak.

A sejtosztódások száma ugyanis a férfiaknál a korral együtt növekszik, és minden egyes osztódásnál esély van hibára, mutációra. A nyugati országokban a férfiak átlagosan 29 éves korukban válnak apává, márpedig ilyenkor a spermák között nagyjából 300 sejtosztódás megy vége.

Ha azonban kitolódna a férfiak gyerekvállalásának ideje, akkor megnőne a génmutációk esélye is. Egy 50 éves férfinál például ezer fölött is lehet a sejtosztódás, így az idősebb apák számának csökkenése nagy hatással van a mutáció csökkenésére.

Az maradt életben, aki erősebb volt

A professzor szerint az evolúció leállásának másik oka a természetes kiválasztódás jelentőségének visszaesése. Az őskorban olyan környezetben kellett élniük az embereknek, ahol a túlélésért versengtek, és csak az maradt életben, aki erősnek bizonyult - az erős pedig továbbörökítette a génjeit.

A jégkorszakban például a mutációk a csecsemőknek olyan génállományt biztosítottak, amely ellenállóvá tette őket a hideggel és az éhséggel szemben.

A modern világban azonban, ahol központi fűtés és rengeteg étel áll rendelkezésre, nem valószínű, hogy ez a fajta mutáció bármiféle előnyt is jelentene a gyerekeknek.

Az evolúció másik összetevője a véletlenszerűség csökkenése, mivel ma már az emberi populációk annyira összekapcsolódva élnek, hogy a véletlen változás esélye jelentősen lecsökkent.

A professzor szerint az emberek között már nem elterjedt a "beltenyészet". Nagy-Britanniában például nagyjából 50-ből egy házasság különböző etnikai csoportok tagjai között köttetik.

"Globális összevisszaságba keveredünk" - állítja Steve Jones.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×