eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A gyógyszer, ami csökkentheti a mellrák kockázatát

Érdemes hormonpótló kezelésben részesíteni azokat a nőket, akiknek az átlagosnál nagyobb hajlamuk van az emlőrák kialakulására. A készítménytől eddig féltek az orvosok, mert jelentős kockázatot láttak a használatában.

Két gén mutációja, a BRCA1 és a BRCA2 jelentősen növelheti a mellrák kialakulásának esélyét. Azoknál a nőknél, akiknek szervezetében megtalálhatóak ezek a mutációk, érdemes hormonpótló kezelést alkalmazni, annak ellenére, hogy ez kockázatokat is rejt magában.

A HRT nevű kezelés során ösztrogént tartalmazó készítményt kapnak a páciensek, a női nemi hormon adagolása pedig egyéb rákbetegségek kialakulásának kockázatát növeli, a kutatók azonban arra mutatnak rá: a veszélyeztetett körben akár 42 százalékkal is csökkenthető az emlődaganat kialakulásának kockázata, így akár a műtét is elkerülhető.

A Torontói Egyetem kutatói félezer nő bevonásával végzett kísérletek segítségével igazolták állításaikat.

Az elmúlt évtizedekben a változó korba érő nők sokaságánál alkalmazták a kezelési módot, a többi mellett a csontritkulás és az infarktus megelőzésére is. A HRT - a név az angol terminus, a hormone replacement therapy rövidítése - igen elterjedt volt Észak-Amerikában, ahol a változó korban lévő nők majdnem felénél alkalmazzák.

Néhány évvel ezelőtt azonban kísérletek, amelyeket a jótékony hatásának igazolására kezdtek meg a kutatók, nem bizonyították az eredményességét, sőt inkább azzal ellentétes eredményt hoztak, kiderült ugyanis, hogy a fiatalosság és egészséges szervezet megőrzésére a nőknél nem az öszrogént, hanem inkább a progeszteront kellene pótolni.

Ezért is érdekes a kanadai eredmény, amely cáfolta az állításokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×