eur:
389.36
usd:
362.54
bux:
68033.59
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mesterséges méhben nevelkedhet a lombikban fogant gyermek

Harminc év múlva akár a százéves nők is vállalhatnak gyermeket, ha megvalósul a kutatók elképzelése a mesterséges méhről, amely minimális összegért egy új termékenységi ciklust ad a nőknek.

Mesterséges méh, amely ugyanúgy alkalmas a gyermek kihordására, mint az eredeti, csak éppen akkor is használható, amikor a valódi felett már eljártak az évek - ezen dolgoznak jelenleg a kutatók.

A terméketlen párok 1978 júliusa előtt szinte csak az imában bízhattak, ha gyermekre vágytak. Manapság azonban évente világszerte négymillió pár gazdagodik egy utóddal a mesterséges megtermékenyítés eljárásának köszönhetően.

A tudomány azonban nem állt meg ezen a szinten. Számos alternatíva van arra, hogyan javítható vagy tolható ki idősebb korra a termékenység. A karriert építő nők a fejlett világban egyre gyakrabban veszik igénybe a petesejtfagyasztást, amely lehetővé teszi számukra, hogy 40 éves koruk felett vállalják első gyermeküket. A petesejtet még fiatal korban veszik ki a nő szervezetéből, így az az évek során nem károsodik.

A jövő azonban ennél is messzebbre mutat. A kutatók jelenleg egy olyan eljáráson gondolkodnak, amely szinte az egész élet során lehetővé tenné a gyermekvállalást. Egy, a Nature című lapban publikált cikk szerint a mesterséges méh adhat erre megoldást. A fogantatás létrejötte után gyakran az embrió beágyazódásának elmaradása miatt nem jön létre a terhesség, vagy később lökődik ki a magzat az emberi szervezetből.

Ha tehát a fogantatásra már megszületett a mesterséges eljárás, jöhet a mesterséges környezet, amely nem löki ki magából a magzatot. Az eljárás minden bizonnyal nem is lesz túl drága, így kitalálói szerint a szegényebb országok lakóin is segíthet. A kérdés csak az, hogy a mesterséges eljárásoknak mi szabhat határt.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×