eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tablettával gyógyítható az alkoholizmus

Alkoholbetegek millióinak nyújthat reményt egy amerikai kutatás, amelynek eredménye szerint az egyébként agyvérzéses és migrénes betegek kezelésére használt gyógyszer hatékonyan alkalmazható az alkoholizmus ellen is.

"Az alkoholizmus kezelhető betegség" - hangsúlyozta a kutatást vezető Bankole Johnson, akinek beszámolója szerint az Egyesült Államokban forgalomban lévő gyógyszer jelentősen csökkenti az alkohol utáni vágyat, ráadásul javítja a páciensek fizikai és pszichés állapotát is.

A Virginiai Egyetem kutatói az Archives of Internal Medicine című szaklap legújabb számában írtak 14 hetes, országos vizsgálatuk eredményéről, amelybe 371 diagnosztizált alkoholisták vontak be - nőket és férfiakat vegyesen.

Kiderült, hogy a gyógyszernek nem csupán placebo-hatása van, valóban jelentősen csökkenti az alkohol utáni vágyat, ráadásul csökkenti a májenzimek és a koleszterin szintjét, a testtömeg-indexet és a magas vérnyomást - vagyis a súlyos egészségügyi kockázatok kialakulását.

Ami az alkoholisták szempontjából még fontosabb, az az, hogy a gyógyszer hatására csökken a májzsugorodás kialakulásának veszélye - márpedig a sok alkoholt fogyasztók esetében ez a vezető halálok.

Jó hír az is, hogy a gyógyszeres kezelést már akkor el lehet kezdeni, amikor a páciens még nem szokott le az ivásról - tette hozzá Johnson. A gyógyszernek ugyan vannak mellékhatásai - zsibbadtság, viszketés, étvágytalanság, koncentrációs nehézségek - viszont, mivel ismert és bevezetett gyógyszerről van szó, nagyobb az esély arra, hogy a gyakran rejtőzködő alkoholisták felíratják maguknak.

Az Egyesült Államokban egy 2006-os országos egészségügyi jelentés szerint 18,2 millió 12 éven felüli ember él, aki orvosi szempontból alkoholfüggőnek minősül.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×