eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Karbantartási munkálatok a világűrben

Újabb munkálatokat kezdett az űrben két amerikai asztronauta, akik elhagyták vasárnap a nemzetközi űrállomást. Ez a Discovery űrrepülőgép legénységének harmadik munkája a világűrben, s egyben az utolsó is, mielőtt a jövő héten visszatérnek a Földre.

Két amerikai asztronauta elhagyta vasárnap a nemzetközi űrállomást, és különféle munkálatokba kezdett a világűrben.

Michael Fossum és Ronald Garan első és legfontosabb feladata egy üres nitrogéntartály kicserélése. A nitrogént az állomás hűtőrendszerében használják. Kisebb igazításokat is végeznek a legújabb, hétfőn csatlakoztatott űrlaboratórium, a japán Kibo külső felületén, és ha jut rá még idejük, mintát vesznek a ködszerű törmelékből, amelyet a baloldali napelem-szárny forgó illesztése körül fedeztek föl.

Ez a Discovery űrrepülőgép legénységének harmadik munkája a világűrben, s egyben az utolsó is, mielőtt a jövő héten visszatérnek a Földre.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×