eur:
401.4
usd:
366.76
bux:
74257.08
2024. október 11. péntek Brigitta

Megkerült az elveszett piramis

Egyiptomi régészek egy négyezer éves piramisra bukkantak. Az elveszett piramist egyszer már felfedezte egy XIX. századi német régész, ám később homok lepte el az építményt, a kutatók pedig mostanáig nem bukkantak rá.

A feltételezések szerint Nenkauhor fáraó sírhelyére bukkantak a régészek Egyiptomban, egy Kairótól nagyjából 20 kilométerre délre fekvő nekropoliszban, nem messze az egykori Memphistől, az egyiptomi óbirodalom központjából. A fáraó mindössze nyolc évig állt az állam élén.

Az építmény létezéséről tudtak a régészek, ám nyomát vesztették. Először 1842-ben egy német archeológus, Karl Richard Lepsius bukkant rá, aki lefejezett piramisnak nevezte, mert az építmény teteje már akkor is hiányzott, mindössze az alapjai maradtak fenn.

Később a homok betemette, azóta pedig egyetlen régész sem találta meg a temetkezési helyet. Egészen mostanáig, amikor is előkerült Kairótól mintegy 20 kilométerre délre.

A régészek a kutatás során egy csaknem 10 méter magas homokbuckát távolítottak el, és megtalálták a sírkamrákat is, amelyeket gránittömbök fedtek.

A kutatók az építmény kialakításából arra következtetnek, hogy az az V. dinasztia idején épülhetett, és szinte biztosra veszik, hogy Menkauhor fáraó sírhelye. Úgy vélik: a piramist Kr.e. 2465-2325 között emelték.

Címlapról ajánljuk
NNGYK: újra tarol a koronavírus, már a minták is ezt mutatják

NNGYK: újra tarol a koronavírus, már a minták is ezt mutatják

Az előző héten akut légúti fertőzés tüneteivel 228 ezer, influenzaszerű megbetegedéssel pedig 18 600 fő fordult orvoshoz. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi és védőoltási osztályának vezetője.szerint ezek a számok jóval magasabbak, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×