eur:
388.52
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Este biztonságosabb a szívműtét

Az operációk biztonságosabbak, ha azokat este végzik az orvosok - derül ki egy átfogó felmérésből, amely a szívműtétek után bekövetkező haláleseteket vizsgálta Nagy-Britanniában.

A délután hat és reggel nyolc óra közötti időszakban a legbiztonságosabbak a szívműtétek, legalábbis ez derül ki egy angol orvosi szervezet átfogó vizsgálatából.

Az eredmény magyarázata az, hogy az ebben az időszakban műtött szívbetegek nagyobb százaléka kerül szakorvos gyakorlott kezei közé. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években növelték a szakorvosok számát a kórházakban, a kezdő sebészek munkaidejét pedig csökkentették, így utóbbiak csak elenyésző része vesz részt az esti műtétekben.

A kutatók 800, halállal végződő szívkoszorúér-műtétet vizsgáltak meg - ezek körülbelül tíz százalékát végezték az esti órákban. A 800 páciens kétharmada kifogásolható kezelést kapott a silány szervezésnek és a csapatmunka hiányának köszönhetően, de az este, szakorvosokkal végrehajtott műtéteknél nem merültek fel ilyen problémák.

Közel 20 ezer szívkoszorúér műtétet hajtanak végre évenként az Egyesült Királyságban, a páciensek 2 százaléka hal bele a beavatkozásba. Ez az arány már egy évtizede stagnál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×