eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Cápák: egyre közelebb a kihaláshoz

A kihalás veszélye fenyegeti a cápák jó részét, elsősorban a túlhalászás miatt. Tizenegy faj már most súlyosan veszélyeztetett, öt másik egyedeinek száma pedig jelentősen csökkent az elmúlt években - derül ki a Természetvédelmi Világszövetség elemzéséből.

Lassan szaporodnak, ám egyre többet fognak ki közülük - emiatt került komoly veszélybe több cápafaj is. A szakértők szerint muszáj világszerte érvényes halászati korlátozást felállítani, különben nem lehet elkerülni a legrosszabbat.

Nemcsak a hagyományos halászat veszélyezteti azonban a cápákat, és közeli rokonaikat, a rájákat is: sok állat azért pusztul el, mert a más fajoknak - kardhalaknak vagy tonhalaknak - kitett hálókba gabalyodik.

A Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint az érintett 21 cápa- és rájafaj közül tizenegy már szerepel a veszélyeztetettségi listán, további öt populációja pedig jelentősen csökkent.

A szakértők úgy vélik: világméretű összefogás szükséges a cápák megmentésére, mivel jelenleg - bár sok ország szabályozza a halászatukat - a rendelkezések nem összehangoltak, így könnyű azokat megkerülni.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×