eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Forradalmasíthatja a rák gyógyítását a nemzetközi kutatás

Három kontinens kilenc országának kutatói fogtak össze, hogy feltérképezzék azokat a genetikai mutációkat, amelyek a rákbetegség 50 típusának kialakulásához vezetnek. Az összesen 500 millió fontot (160 milliárd forintot) felemésztő nemzetközi kutatás forradalmasíthatja a rákbetegségek gyógyítását és diagnosztizálását.

A Nemzetköz Rák-génállomány Konzorcium (ICGC) feladata ugyanaz lesz, mint a Humán Genom Projekt elnevezésű, 1996 és 2006 közötti nagyszabású kutatásé, amelynek során feltérképezték a teljes emberi DNS-állományt. Az ICGC feladata azonosítani az összes módot, ahogyan a DNS "elromlik", és rákot okoz.

A tervek szerint a munka 10 évig tart majd, s ha befejeződik, akkor új korszak kezdődik a személyre szabott rákkezelésben; az orvosok képesek lesznek pontosan meghatározni azokat a genetikai faktorokat, amelyek felelősek a tumor fejlődéséért és terjedéséért egy-egy páciens esetében.

Így könnyebbé válik a megfelelő terápia meghatározása. Már ma is vannak egyébként olyan gyógyszerek, amelyeket a mellrák és a leukémia meghatározott genetikai altípusaiban szenvedőknek adnak.

A projekt sikeres befejezése emellett lehetővé teszi majd új gyógyszerek kifejlesztését, amelyek a ráksejtek felfedezett genetikai gyengeségeit használják majd ki.

Bár a rákbetegségek kialakulásában gyakran játszanak szerepet környezeti ártalmak és káros szokások - például a dohányzás - a kór gyökere mindig a hibás DNS.

Már az eddigi tudásunk alapján is világos, hogy a rák nem egy betegség, ahogy korábban hittük, de még csak nem is egy-egy meghatározott szerv tumoros betegsége. Minden egyes rákfajtának sok altípusa van, s mindegyiket más-más genetikai mutáció okoz - s mindegyik másféleképpen reagál a terápiára.

Az ötvenféle rákot külön-külön térképezik majd fel - mindegyik projektre tíz-tízmillió fontot szánnak. A kutatásba eddig kilenc ország kapcsolódott be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×